Obisk pri stoletnem misijonarju

Nedavno je slavil 100 let g. Ciril Čarga, lazarist, po rodu iz Tolminske, ki je dolga leta svojega poslanstva preživel na Kitajskem, v Kanadi in po raznih krajih Italije. Kjerkoli je bil, je rad misijonaril med našimi rojaki, sploh pa je vedno ostal navezan na svoje ljudi.
Rodil se je 3. julija 1917 v Idriji pri Bači. V redovniško bogoslovje misijonske družbe sv. Vincencija Pavelskega (lazaristi, CM) je vstopil 30. avgusta 1934, večne zaobljube je opravil 31. avgusta 1936 v mestu Chieri pri Turinu. V zavodu je bil vzgojitelj apostolske šole (srednja izobrazba za fante), v kateri so jih pripravljali za bogoslovje. S sobratoma (g. Janez Kopač in g. Karel Wolbang) je nekaj let deloval v misijonih na Kitajskem, in to vse do izgona s strani komunistične oblasti. Sobrata sta nato šla v Philadelphio (ZDA), g. Čarga pa v Italijo. Skupno z misijonarjem Alojzom Grilom CM iz Mirna sta vodila misijone v Sassariju na Sardiniji in drugod po Italiji.
Iz turinske province Misijonske družbe je g. Čarga prišel v Kanado leta 1977. V letih 1978-1983 je misijonaril po slovenskih naselbinah v Britanski Kolumbiji in Alberti. Nato je bil 11 let župnik pri Lurški Materi Božji v Winnipegu, Manitoba. Leta 1984 je vstopil v slovensko (jugoslovansko) provinco. Od leta 1994 do 2000 je bil kaplan pri Mariji Pomagaj v Torontu. Po 24 letih v Kanadi se je novembra 2000 vrnil v Turin, svojo prvotno provinco. Nato je prišel v Videm. Po navodilih takratnega škofa, in dokler je mogel voziti avto, je misijonaril med Beneškimi Slovenci; bil je vdan častilec Marije Žanjice v Porčinju. Nato je pomagal na Sv. Višarjah. Zaradi zdravstvenih težav se je vrnil v zavod lazaristov v ul. Marangoni 105 v Videm. Poleti 2016 je obhajal železno sveto mašo (70 let mašništva). Od lani živi v domu Casa di ospitalita' e cura San Vincenzo v Turinu. Imel je priložnost priti k sobratom v Celje, a na koncu je izrazil željo, da bi na stara leta šel tja, kjer je kot mlad deloval in največ prispeval.
Sredi julija letos, le nekaj dni po 100. rojstnem dnevu, smo ga šli obiskat g. Pavel Novak, g. Rok Gajšek in podpisani, Lucijan Mozetič. G. Čarga, ki je zelo čil, je bil zelo presenečen in vesel. Imeli smo skupno kosilo in mu zapeli “Kol'kor kapljic, tol'ko let”. Nazdravili smo s kozarcem penine in potico. Na vrtu imajo lipo: še sam se spominja, da so jo posadili pred 80 leti.
Vsi rojaki mu želimo veliko zdravja in Božjega blagoslova!

Lučko Mozetič

G. Ciril Čarga, lazarist

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme