Ob pesmi in harmonikah je zagorel kres

Poletje je čas, ko se ljudje radi zbirajo na prireditvah, v Nediških dolinah pa je še posebej prijetno, saj v objemu zelenečih bregov potekajo številne pobude in dogodki, ki spadajo k starim tradicijam.
V petek, 21. junija, so v Špetru v prostorih Slovenskega multimedialnega okna zapele Dreške čeče ter Zbor angelov (Coro degli angeli) iz kraja Val Tramontina. Dogodek je privabil kar lepo število poslušalcev in je bil vključen v sklop vsakoletne prireditve Festival di canto spontaneo oziroma Poti ljudskega petja. V okviru iste prireditve so v nedeljo, 23. junija, v Ščigli zapeli Nediški puobi ter Andrea Del Favero in Dario Marusic.
Nadvse zanimiv in za Nediške doline pomemben dogodek je bilo sobotno odprtje razstave, posvečene Maksu Klodiču, inženirju in ustvarjalcu novih poti. Zanimive panoje o življenju in delu tega vsestransko sposobnega moža, ki je izhajal iz družine Ta dolenjih iz beneške vasice Hlodič, je pripravil Gorenjski muzej, razstavo, ki spada v sklop prireditev ob 50-letnici društva Rečan Aldo Klodič, pa so predstavili ob podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter pod pokroviteljstvom občine Garmak. Za glasbene vložke je poskrbela najmlajša generacija Klodičev, in sicer Davide Klodič z malo Milo in Bianco.
Gorenjski muzej iz Kranja je poleg razstave pripravil tudi poseben vagon vlaka, ki pelje iz Nove Gorice v Bohinj in je v celoti posvečen inovatorju in inženirju Maxu Klodiču. O njem in predvsem o vlogi, ki jo je imel pri gradnji enega za tedanjo dobo najbolj drznih gradbenih projektov, preko 6300 metrov dolgega predora na bohinjski železniški progi, je spregovorila direktorica muzeja, Marjana Žibert. Fabio Bonini je nato z zelo zanimivom posegom prisotnim predstavil družino Klodičev, Ta Dolenjih, vseh pa je pozdravila tudi županja Eliana Fabello, ki je poudarila, da je bil Maks Klodič v Evropi priznan inženir, doma, v Klodiču, pa zanj skoraj ne vedo. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot: Pester teden v Beneških dolinah / Tudi razstava v poklon Aldu Klodiču

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme