Ob Božiču v Sloveniji niz prireditev!

Jasmina Vodeb je za Slovensko tiskovno agencijo zapisala, da bodo po večini slovenskih cerkva med Božičem in svečnico, ki pade prihodnje leto na 2. februarja, postavljene jaslice, že tradicionalno pa ponekod v času božično-novoletnih praznikov pripravljajo uprizoritve živih jaslic. K ogledu igrane božične zgodbe z glasbenim programom vabijo v Postojnski jami in jami Pekel, svojevrstna “ledena” prireditev se obeta v Mojstrani.

Prva in največja slovenska živa postavitev svetopisemskih prizorov božjega rojstva v Postojnski jami praznuje 23 let. Obiskovalci si bodo tudi letos prizore jaslic ogledali ob sprehodu skozi kapniške prostore. Praznično vzdušje bodo sooblikovali pevski zbori iz Slovenije in zamejstva, ki se jim bosta pridružila še baritonist Jure Počkaj in sopranistka Vida Matičič. Predstave jaslic, ki bodo na ogled med 25. decembrom in 5. januarjem, bo spremljal božični sejem. V soboto, 5. januarja, bo ob jaslicah zapela vokalna skupina Perpetuum Jazzile.

V jami Pekel tudi letos vabijo na tradicionalno uprizoritev Božične zgodbe, ki bo 25. decembra in dan pozneje, na Štefanovo. Sodelovale bodo tudi vokalne skupine. Otroke bo pričakal Božiček. Žive jaslice bodo tradicionalno na ogled tudi v Studenicah. Prva predstava bo 24. decembra ob 22. uri, do 26. decembra bodo sledile še tri. Žive jaslice bo pripravilo tudi društvo Večno mladi Šmarčna. Predstava s 30 nastopajočimi bo osvetljena z lučmi in baklami. Na ogled bo 24. in 25. decembra ob glavni cesti Sevnica-Radeče.

Gledališko predstavo živih jaslic si bo mogoče že 11. leto zapored ogledati v soteski Mlačca v Mojstrani. Tema predstave z 21 igralci bo sodobna družina, ki se izgublja v vsakodnevnih opravilih. Predstave v ledenem kraljestvu Snežne kraljice bodo uprizarjali od božiča do svetih treh kraljev.

V Ljubljani poleg največjih jaslic v frančiškanski cerkvi na Tromostovju veliko pozornosti pritegnejo tudi jaslice v stolnici, na Ljubljanskem gradu in v Dravljah. V tamkajšnji cerkvi, ki jo vodijo jezuiti, jaslice vsako leto pripravlja skupina jasličarjev – letos pod naslovom Marija Mati Cerkve prosi za nas. Do 13. januarja razstavo keramičnih jaslic iz Slovaške z naslovom Betlehemy gosti Slovenski etnografski muzej.

Razstava jaslic bo do konca januarja na ogled tudi v kartuziji Jurklošter, mednarodno razstavo jaslic pa si bo do 6. januarja mogoče ogledati na Sveti Gori. Razstava unikatnih slovenskih jaslic bo ob vodenjih na ogled v Rovih pod starim Kranjem.

Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran bo letos jaslice pripravilo v Krstilnici sv. Janeza Krstnika v Piranu. Na ogled bo nabor 12 jaslic iz zbirke Gregorja Tozona. Jaslice prihajajo z vsega sveta, od Slonokoščene obale, Japonske do Argentine. Na ogled bodo tudi slovenske jaslice iz 18. stoletja.

V Ivančni Gorici bodo gostili razstavo 55 ročno izdelanih jaslic iz pobratene bavarske občine Hirschaid. Okrog 100 jaslic pa bo v organizaciji Društva za ohranjanje dediščine na ogled v hribovski vasici Gradež pri Turjaku.

Prve žive jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. V gozdu pri kraju Greccio v Umbriji je v naravno votlino postavil jasli, k njim privezal vola in osla, nad njimi pa si je postavil oltar, kjer je imel polnočnico.

Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz jezuitskih cerkva so se jaslice širile v druge cerkve in od tam v hiše plemičev, v 18. stoletju še v meščanske in na začetku 19. stoletja v kmečke domove. Slovenske jaslice sodijo predvsem v sklop alpskih jaslic, ki so k nam prišle iz Tirolske. Drugi tip so kotne jaslice; ime izvira iz postavljanja v “bogkov kot”.

V času božičnih praznikov bodo po vsej Sloveniji jaslice in druge ponazoritve božične zgodbe Jezusovega rojstva.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme