O barvah, podobi in kulturi oblačenja

Piše: APE

Opčine / Predavanje Društva Finžgarjev dom

V četrtek, 29. junija 2023, je na Opčinah potekalo peto srečanje letošnjega niza predavanj v organizaciji Društva Finžgarjev dom. Gostja četrtkovega večera, ki je nosil naslov Svoboda in radost oblačenja, je bila znana svetovalka za oblikovanje zunanje podobe (image consulting) Lea Pisani. Avtorico treh knjižnih uspešnic je na prijetnem večeru predstavil urednik Radia Trst A Aleš Lupinc.

Občinstvo pa je najprej pozdravila predsednica društva Lučka Susič. “Letošnji niz predavanj, ki je bil bogat in raznolik, sklenimo z lepim, prijetnim in zanimivim pogovorom,” je dejala in pozvala vse, naj se tudi prihodnje leto udeležijo novega programa.

V prvem delu četrtkovega večera se je Aleš Lupinc pogovarjal z enkratno gostjo ter razkrival njene življenjske in delovne zanimivosti. Lea Pisani je po izobrazbi univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil, študij je nadaljevala v Londonu, kjer je pridobila naziv CMB Image Consultant. Znanje o kulturi vedenja je nadgradila v mednarodni šoli za protokol in diplomacijo ISPD v Bruslju. Kaj je pravzaprav image consulting? Image consultant je strokovnjak oz. svetovalec za celovito podobo osebnosti, to se pravi, da strokovnjaka zanima posameznik, kaj dela, njegova vizija, njegovi cilji, naravne danosti itd., je pojasnila. Strankam, poleg osebnega svetovanja tako za ženske kot za moške, nudi pomoč pri nakupih, barvno analizo, oblikuje uniforme oz. službena oblačila in veliko predava. Lea Pisani je tudi avtorica treh zanimivih knjig, in sicer Obleka, kdaj, kaj, kako, Ravni oblačenja ter Moška oblačila in dodatki. Pred kratkim je v sodelovanju z Bojano Košnik Čuk, priznano strokovnjakinjo za kulturo vedenja, napisala knjigo Žalne slovesnosti, kultura vedenja in oblačenja. V drugem delu večera se je predavateljica osredotočila na današnji način oblačenja. Vsi smo oblečeni dosti bolj sproščeno in verjetno imamo tudi zato v omari toliko oblačil, ki jih ne nosimo, je dejala. Ko govorimo o sproščeno-elegantnem načinu oblačenja oz. smart casual, moramo vedeti, da je zelo zahteven, ker moramo pri tem uskladiti barve, kroje, materiale, vse to pa mora ustrezati naši obliki postave. Pomembno je, da med nakupovanjem iščemo komplet usklajenih oblačil, razmišljati moramo torej, kaj že imamo v omari in kako lahko uskladimo nove obleke, da bomo imeli na razpolago več možnih kombinacij, ki nam bodo vedno ustrezale. Poslušalcem je Lea Pisani razložila še, kako poteka analiza barv, kakšen je njihov pomen in kako lahko vplivajo na našo podobo. Pri barvni analizi svetovalka pred stranko postavi veliko ogledalo in začne polagati številne barvne vzorce k njenemu obrazu ter tako določi barvni tip. Svetovalka barvo določa glede na barvo kože, oči in las. “Narava nas je pobarvala harmonično in večinoma želimo to harmonijo nadaljevati.” Če postavimo k obrazu prave barve, potem oči dobijo lesk, koža zgleda bolje itd. “Najlepšo harmonijo ustvarimo z naravno barvo,” je sklenila Lea Pisani.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme