“Novo leto gre čez plan; novo leto, dober dan! Si prineslo sreče nam?”

Piše: Iva Koršič

Peta številka otroške revije Pastirček v 78. letniku

Tako smo se s pesmico pred davnimi leti spraševali otroci v goriškem vrtcu ob začetku novega leta. V januarski številki Pastirčka Marijan Markežič, urednik otroške revije, ki jo izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva, želi vsem Pastirčkovim prijateljem “veliko veselja, zdravja, radovednega učenja, medsebojne pomoči in prijateljstva”. Obenem opozarja, da se v januarju – prosincu, ki prosi za dobro letino – zvrstijo pomembni dnevi: svetovni dan miru (1. 1.), Sv. trije kralji (6. 1.), ki nas učijo modrosti, Jezusov krst (7. 1.), god sv. Frančiška Saleškega (24. 1.) in nedelja katoliškega tiska (28. 1.).

O sv. Neži, rosno mladi mučenki, ki je umrla komaj trinajstletna l. 304, v času vladanja preganjalca kristjanov, cesarja Dioklecijana, in goduje 21. januarja (pri Slovencih je zelo priljubljena; pastirji so se ji priporočali, ko so odhajali na pašo na planine in ko so se vračali z njih), v strnjenem, a jasnem življenjskem orisu piše neutrudna Pastirčkova sodelavka Mariza Perat.

Peta številka Pastirčka se še vsa lesketa v siju komaj minulih božičnih praznikov. Štiriročno napisana rubrika (Walter Grudina – Paola Bertolini Grudina) Zgodbe iz Svetega pisma se zaustavlja ob treh modrih z Vzhoda, Gašperju, Mihi in Boltežarju, ki so se od zelo daleč prišli poklonit Detetu in mu prinesli darove. Sv. trije kralji so protagonisti tudi rubrike Čas za igro!!!, ki jo je s privlačnimi risbami narisala Paola Bertolini Grudina, da bi jih marljivi risarji odeli v žive barve in pravilno odgovorili na vprašanja. Tudi dogodivščina potepuškega muca Murka, ki jo piše Lidija Jarc, je posredno vezana na Božič. Premrli muc Pinki je Murku pokazal, kako lahko s premeteno zvijačo pride do toplega doma. A kaj, ko je Murko toplo zavetje pri dečku Zoranu zapravil zato, ker se je pognal na božično drevesce, se gugal na njem, razbil balončke … Ko se je spet splazil v svoje zavetišče, duplo stare češnje, je ugotovil, da je sam pač “svoboden tip”. Kaj se dogaja v prvem mesecu v letu, razkrivajo hudomušni stihi pesmice Januarja izpod peresa V. T. Arharja, ob ilustraciji Danile Komjanc, avtorice dopolnjevanke o pujsu Binetu, ki si je oblekel topla blačila in se šel sankat. Kdor ga rad posnema in se predaja zimskim športnim panogam, bo gotovo vesel “dvojezičnega slovarčka” o besedah, ki jih uporabljamo v zimskih športih, tako da bo namesto po italijanskih izrazih segel po slovenskih, “kar je gotovo lepše!” Da je povsod lepo, najlepše pa doma, zatrjuje slovenski pregovor, ki ga v besedi in sliki predstavlja učiteljica Barbara Rustja v rubriki Sloveščina za v žep.

Otroci, pa tudi odrasli, se bojimo marsičesa, tudi teme. Priznati, da nas je strah, ni nič sramotnega, le da se pogovarjamo o tem,

kot nam svetuje fantiček iz stripa Walterja Grudine in Paole Bertolini Grudina. Ilustratorka vabi bralce, naj dopolnijo tudi križanko iz rubrike Spoznavajmo Sveto pismo! Ura je naslov pesmi Zore Saksida, na notno črtovje jo je spretno prestavil Patrick Quaggiato. O zlatem balončku poje prikupna pesmica, ki jo ponujata, tudi v poslušanje s klikom na GR kodo, Lara Puntar in Cristina Pacor. Njena vsebina je prikazana v živahni ilustraciji v tehniki akvarela. Spretnim prstkom Vesna Benedetič svetuje, kako lahko izdelajo zbiralnik za revije, da bodo le-te urejene in pri roki. Priljubljene Vesnine živalice so take zbiralnike že postavile na omaro.

Kdor želi odgnati otožnost ob koncu praznikov, naj si privošči hrustljavo pecivo s suhim sadjem po receptu Pastirčka slaščičarja in njegovih kuharskih sodelavk Katerine in Grazielle. Morda bi ta sladica omilila tudi grenkobo, ki jo občuti Pacek ob ugotavljanju svojih šolskih neuspehov… Mali “matematiki” bodo z veseljem rešili račune v Matematičnem kotičku. Za dobro voljo pa se bodo pomudili pri slikovni izpolnjevanki na hrbtni strani revije, ki prinaša tudi ničkoliko krasnih risbic, tudi na božično tematiko, in zapisa ter barvni fotografiji adventnih venčkov, ki so jih izdelali prvoobhajanci in birmanci iz Števerjana in jih je blagoslovil župnik Marijan Markežič; tretje in četrtošolci iz Doberdoba pa so se ob adventnih venčkih slikali s svojim župnikom Ambrožem Kodeljo. Učenci OŠ O. Stepančič iz Škednja so poslali fotografije svojih predbožičnih izdelkov. Aplavz za vse pridne ustvarjalce!

Preberi tudi

Dviganje in preoblikovanje človeka

Kristjani in družba

“Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?”

Kristjani in družba

S plemenito srčnostjo iskati lepo in dobro

Kristjani in družba

Delati od doma!

Kristjani in družba

Delati od doma!

05.05.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme