Nove orgle bodo zazvenele jeseni

Dragocena pridobitev v koprski stolnici

koprski stolnici se bodo dela za postavitev novih orgel iz koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu, štiri leta po prijavi na razpis za pridobitev orgel, končala jeseni. Orgle bodo na nov pevski kor koprske stolnice predvidoma postavljene do julija, ko bodo vgrajene vse piščali, igralnik in postavljena orgelska omara. Sledilo bo nameščanje in konfiguriranje elektronskih elementov ter oglaševanje.

Orgle bodo stopile v uporabo z bogoslužjem blagoslovitve, datum le-te bodo določili do konca junija. Že zdaj pa je predvideno, da bo veliki slavnostni koncert ob blagoslovitvi izvedel Pier Damiano Peretti z dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti. Po pričetku rabe v liturgične in koncertne namene bodo napori usmerjeni v vzpostavitev pouka orgel na primarni ravni.

Med gradnjo so se sicer odprla dodatna dela zaradi arheoloških odkritij, potrebe po sanaciji zahodne stene cerkve in rozetnega okna. Tako je vrednost postavitve pevskega kora in orgel iz prvotne ocene med 500 in 550.000 evrov narasla na 650.000 evrov. Ker v preteklem letu zaradi epidemije niso mogli izvajati predvidenih donatorskih in promocijskih aktivnosti, bodo zdaj zagnali donatorsko akcijo ter na vsa gospodinjstva v občini poslali pismo s prošnjo za finančno pomoč pri postavitvi orgel. Poleg tega bo septembra potekala tudi donatorska konferenca.

Prav tako do jeseni se bo projektna skupina, ki vodi postavitev, preoblikovala v zavod, ki bo skrbel za rabo in vzdrževanje orgel, prijavljal pa se bo tudi na javne razpise in tako del financiranja zagotavljal iz razpoložljivih javnih in evropskih sredstev.

Ob tem so na tiskovni konferenci v sredo, 26. maja 2021, predstavili tudi rezultate natečaja za nove zborovske skladbe s spremljavo orgel v okviru mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis. Zmagovalka je študentka kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski akademiji za glasbo Klara Mlakar s skladbo Out of the Dephts (Psalm 130).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme