Nov sistem financiranja naj sloni na jasnih kazalnikih

Reforma financiranja slovenskih organizacij in ustanov na podlagi državnega zakona 38/01 za zaščito slovenske narodne skupnosti naj temelji na ovrednotenju rednih programov. V tem smislu je potrebno določiti jasne in primerne kazalnike, preko katerih bo Dežela FJK razdelila sredstva. Projekti pa naj dopolnjujejo redno dejavnost, na da bi pri tem prišlo do krčenj. Nov sistem financiranja pa naj sicer upošteva pomen jezika in ovrednotenje mladih, vendar to mora biti vključeno v kontekst ohranjanja in razvijanja kulturne, zgodovinske in narodne identitete Slovencev v FJK.

Dobro obiskano srečanje goriških članic Sveta slovenskih organizacij, ki je potekalo v sredo, 9. aprila je bilo večinoma posvečeno obravnavi predloga krovne organizacije za reformo sistema razdeljevanja državnih sredstev iz zakona 38/01. Pokrajinski predsednik Walter Bandelj je na kratko orisal namen dokumenta, ki ga je Svet slovenskih organizacij že posredoval deželnemu odborniku Gianniju Torrentiju, pri tem pa dodal, da je potrebno nujno soočenje s članicami, saj smo sedaj na začetku postopka, ki naj bi stopil v veljavo prihodnje leto. Izvedenec za finančna vprašanja Ivo Corva je prisotnim razčlenil vsebino in posmezne točke dokumenta, nakar se je razvila med predstavniki goriških članic živahna razprava, v kateri so bila že nakazana nekatera dopolnila. Svet slovenskih organizacij je namreč vse članice povabil, da naj do 15. maja sporočijo morebitne popravke oziroma predloge.

Druga tema, ki so jo goriške članice SSO-ja obravnavale je bil občni zbor krovne organizacije, ki bo predvidoma letos v jeseni. Pogovor o prihodnjem občnem zboru je bila izhodiščna točka za nadaljno razmišljanje o prihodnosti SSO in odnosu med ustanovo ter njenimi članicami. Naslednje podobno srečanje bo predvidoma po 10. maju.

Zasedanje goriških članic Sveta slovenskih organizacij

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme