Nekdo mora biti kriv za vse naše težave!

Lepo sončno nedeljsko popoldne, 14. oktobra 2018, ni premamilo zvestih abonentov Abonmaja ljubiteljskih gledaliških skupin, ki ga letos devetnajsto leto zapored ponuja Prosvetno društvo Štandrež. Kljub poletnemu vremenu, ki je kar vabilo na sprehod v naravo, so gledalci skoraj povsem zasedli župnijsko dvorano Anton Gregorčič v Štandrežu. Kot vedno jih je nagovoril Božidar Tabaj, ki si zelo prizadeva za čim bolj kakovosten abonmajski program in za tkanje vezi med štandreškim dramskim odsekom in drugimi ljubiteljskimi gledališkimi skupinami po vsej Sloveniji. Letošnji niz ljubiteljskih gledaliških predstav se je začel z gostovanjem igralcev KUD Valentin Kokalj Visoko, ki so že nekajkrat nastopili v štandreški dvorani. Štandreški dramski odsek bo k njim v goste šel prihodnje leto marca.
Tokrat se je gledališka skupina Visoko predstavila s svojo zadnjo uspešnico, delom plodovitega sodobnega ruskega dramatika Nikolaja Koljade (1957), Kokoš (Kurica) . Komedija, ki se zgleduje po francoskem, feydeaujevskem slogu, je doživela slovensko praizvedbo v SNG Nova Gorica l. 2004 v režiji Matjaža Latina. V sočnem prevodu Vanje Slapar Ljubutin je zaživela tudi v izvedbi gostujočih igralcev z Visokega. Komedijsko štreno z nadihom črnega humorja, ki ob koncu igrivo razkriva svoj značaj igre v igri, je režiral Frenk Kranjec. Humorna os se suče okrog dveh zakonskih parov, katerih življenje v dvoje že zelo škripa ali se je že končalo in se prepirata zaradi mladega dekleta Nonne; tej so dali vzdevek Kokoš z vsem negativnim predznakom, ki jo ta pernata domača žival nosi v sebi. S prikupnim dekletom, ki si utira pot v igralski svet, ljubimkata že ločeni in še poročeni mož. Eden je umetniški vodja podeželskega gledališča, drugi pa organizator v njem. Tako sta zaljubljena, da ji obljubljata poroko, medtem ko jo varani ženi in “primadoni” v teatru obsuvata s psovkami in jo krivita za vse svoje ljubezenske nezgode. Še posebno bojevita in srdita je organizatorjeva žena, ki obdeluje mlado igralko in umetniškega vodjo, ker ga je zasačila v postelji s Kokošjo, in seveda tudi moža. Prizorišče zapleta in razpleta je zatohla gledališka sobica. Ko se Kokoš – Nonna odloči, da se bo zaradi nastale situacije kar vrgla v vodo, da ne bo nikomur v napoto – ni ji sicer prav nič ne do enega ne do drugega moškega -, se zakonske vezi za silo spet sestavijo in življenje, vsaj navidezno, steče dalje.
Tudi v tej komediji se kažejo obrisi takega sveta, kot ga vidi Koljada: surov je in brez iluzij. Istočasno pa je tudi humoren in poln čustev. Le-ta kar prekipevajo tudi v Kokoši, kjer se moška zaljubljenost bije z žensko ljubosumnostjo, jezo, maščevalnimi naklepi… V uprizoritvi igralcev z Visokega izstopa zlasti igra Vesne Čulig, ki pooseblja lik Alle, prevarane žene, ki skuša na vse kriplje spet pridobiti svojega moža in se hoče na vsak način znebiti Kokoši. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
IK

PD Štandrež / Abonma ljubiteljskih gledaliških skupin

Preberi tudi

Komigo baby: Picko in Packo

Goriška

“Potrebujemo zimska oblačila!”

Kristjani in družba

Bratsko srečanje “Čudovita znamenja”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme