Nediške doline imajo pravico do primerne zdravstvene oskrbe!

SSO podpira peticijo županov

Svet slovenskih organizacij podpira župane v Beneški Sloveniji pri njihovi zahtevi po zvečanju števila družinskih zdravnikov v Nediških dolinah. Zato vabi, da jih podpremo s podpisom peticije, ki so jo sami predlagali v prejšnjih dneh.

Kot ugotavljajo župani, je v oktobru prenehala opravljati zdravstveno oskrbo še ena zdravnica. Za celotno področje Nediških dolin so tako zdaj na razpolago prebivalcem le trije družinski zdravniki, kar je odločno premalo za območje, na katerem živi pretežno starejše prebivalstvo, ki se v glavnem ne more  prosto in avtonomno premikati. Pomanjkanje primerne zdravstvene oskrbe pa bi še dodatno osiromašilo javne storitve na tem območju in  prispevalo k nadaljnjemu izseljevanju že tako maloštevilnega prebivalstva. Demografsko upadanje je glavni problem teh dolin; žal, javne ustanove niso dobile še primerne rešitve za zajezitev preseljevanja v druge kraje.

Zelo pomembno je tudi, da družinski zdravniki, ki nudijo splošno zadravstveno oskrbo v Nediških dolinah, poznajo slovenski jezik. Starejše prebivalstvo se namreč še najbolje sporazumeva v slovenščini. Zato bi bilo prav spodbuditi odgovorne v zdravstvenih okrajih, ki oskrbujejo ta območja, na katerih je zgodovinsko naseljena slovenska narodna skupnost, naj primerno ukrepajo.

Svet slovenskih organizacij znova poziva k podpisu ljudske peticije, ki so jo predložili župani občin Podbonesec, Špeter, Sv. Lenart-Podutana, Sovodnje, Dreka, Grmek in Srednje, da bi spodbudili deželno upravo FJK, naj zagotovi primerno zdravstveno oskrbo v Nediških dolinah.

Deželni predsednik SSO

Walter Bandelj

Pokrajinska predsednica SSO za Vidensko

Anna Wedam

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme