Naturopatski nasveti (450)

Piše: Erika Brajnik

Svetloba

Odrasla oseba nad 45 let potrebuje vitamin D, zvečer pa naj dodatno jemlje bazični prašek, ki pospeši njegovo absorpcijo. Če jemljemo probiotike, si s tem zagotovimo enkraten postbiotični učinek, tako je absorpcija vitaminov in mineralov skozi mikrobioto optimalna.

Sinergični vitamini in minerali vitamina D, ki izboljšajo njegovo absorpcijo, so vitamin K, kalcij in magnezij. Predvsem so pomembni v tretjem življenjskem obdobju. Kalcij, magnezij in vitamin D izboljšajo zdravje srca, kosti, ožilja in ledvic, saj razkisajo telo, še posebej, če bazičen prašek zaužijemo zvečer pred spanjem. Antagonista vitamina D sta vitamina A in E. Če jemljemo preveč vitamina A, se vitamin D v telo ne bo vsrkal pravilno, lahko celo za 30 odstotkov manj, medtem ko visoke vrednosti vitamina E v telesu zmanjšajo absorpcijo vitamina D do 17 odstotkov.

Zdravje se začne pri mizi, naj bodo naše večerje siromašne, čim bolj bazične skozi celo življenje. Poleg tega nas sedanji slog življenja priklene za mizo in ne v naravo, kjer se lahko izpostavljamo soncu. Naš življenjski slog, torej prehrana, telesna aktivnost in spanje, vpliva na naše zdravje za kar 80 odstotkov, tega se človek premalo zaveda.

Od naturopatskih konstitucij je ledvična tista, ki najbolj potrebuje vitamin D, ker sta oseb s to konstitucijo že tako ali tako sama kost in koža. Oseba mora skrbeti, da se v tretjem življenjskem obdobju kosti obnavljajo in ostanejo čim dlje v starost elastične in prožne.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme