Naturopatski nasveti (162)

V poletnem času si skoraj vsak izmed nas privošči teden ali dva dopusta, ki ga preživi na plaži ob morju, v hribih, toplicah, doma itd. Vsekakor je dopust čas za nas, čas, ko se posvečamo sebi, tako duhu kot telesu. Povprečen človek si sposodi v knjižnici vsaj eno knjigo in jo med dopustom prebere, nekateri sledijo dietnemu režimu, drugi telovadijo, tretji skrbijo za svoje telo z obkladki, maskami, pilingi itd.
Tokrat vam bom svetovala:
Kako lahko na dopustu okrepimo lase in nohte z naravnimi pripravki
Lasje in nohti izražajo naše psihofizično stanje; ko smo pod stresom ali bolni, so tudi naši lasje bolj mastni, izpadajo, nohti se lomijo in cepijo. Kako si pomagati? Obstajajo naravne rešitve za naše lase in nohte.
Lasje so zelo pomemben dejavnik predvsem z estetskega vidika. Vredno jih je negovati. Naturopatski nasveti za krepitev las na dopustu so naslednji:
1) Če ste na morju, si vsak dan pred odhodom na plažo namažite lase z oljčnim oljem in se taki pojdite sončit. Oljčno olje nahrani lase in jih tudi zaščiti pred vetrom, soncem in morsko vodo. Ko se vrnete s plaže, si lase izperite s šamponom, lasje bodo mehkejši, bolj voljni in bleščeči.
2) Če imamo šibke, lomljive lase, ki izpadajo, si lahko naredimo masko iz medu. Med namažemo po laseh in ga tako pustimo 20 minut, nato ga z mlačno vodo splaknemo. Maska je odlična tudi za posvetlitev las ali naravno izdelavo pramenov. Vedno splaknemo z mlačno vodo!
3) Za krepitev šibkih las je odlična maska z jajcem. Surovo jajce stepemo in ga nanesemo po celotni površini lasišča. Masko pustimo v laseh 20 minut, medtem pa si jo večkrat utiramo v lasišče. Splaknemo z mlačno vodo in operemo s šamponom. Jajca so bogata z vitaminoma A in E.
4) Proti izpadanju las deluje odlično orehova tinktura. Še zelene orehe naberemo, jih damo v stekleno vazo in prekrijemo z žganjem, pustimo na soncu 40 dni. Tinkturo utiramo v lasišče 1-krat na dan.
5) Za krepitev las in nohtov je pomemben tudi silicij, organ lepote, ki ga najdemo največ v čaju iz njivske preslice. Vendar pozor: čaj pustite v kropu samo 2 minuti in spijte ga pol litra na dan. Poleg tega, da krepi nohte in lase, spusti iz telesa vodo. Veliko silicija najdemo tudi v prosu. Iz njega lahko uživamo: proseno kašo, proseno moko, proseno mleko, prosene kosmiče, proseno smetano itd.

Erika Brajnik
www.saeka.si

Naturopatski nasveti na dopustu (1)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme