Naturopatski nasveti (161)

Vedno povprašam tiste, ki prihajajo v mojo ambulanto in me sprašujejo, kaj naj jedo zvečer, kakšna je sploh njihova zelenjavna večerja, kajti malokdo se zaveda moči hrane, moči živil. Vsako živilo hrani določen organ, zato je pomembna sestava juhe.
Naj navedem primer: gospa mi lahko reče, da ji krilo ne pristaja, sama pa jo bom vprašala, kakšno krilo: dolgo, široko, na volane, svetlo, temno, volneno, bombažno itd. Enako je z juho. Pomembno je, katera zelenjava je v juhi, ali so zraven stročnice, meso, začimbe, maščoba itd. Vsako živilo lahko hrani ali ne hrani določenih organov. Če le-te pravilno hranimo, bomo imeli dovolj energije, v nasprotnem primeru bomo občutili lakoto in pomanjkanje.
Naturopatska navodila glede prehrane morajo biti jasna, stroga, natančna, učinek hrane na telo pa je mehak, fleksibilen in hiter. Ne morem si predstavljati, da bi ljudem svetovala zeliščni preparat za odpravo neke nadloge in ne hrane, žive hrane, ki hrani telo! Naturopat svetuje, uči, krepi telo in išče zdravje v svoji popolnosti, v svoji celoti, individualnosti.
Ključ uspeha dobrega naturopata je razbrati in razumeti pravi vzrok bolezni, psihični vozel, ki je pripeljal do tega, kajti 95 % vseh fizičnih bolezni ima svoj psihični vzrok. Oko, ki je odsev duše, nam to dokazuje, v njem so vtisnjena vsa naša čustva: veselje, želje, sanje, žalost, razočaranja, bridkosti, talenti, jeza, strah, malomarnost, nejevolja itd.
Oko naturopatu pripoveduje o celotni zgodovini osebe, ki jo ima pred seboj, in na srečo razkrije tudi pot do zdravja.
Primer
Do mene je prišlo mlado dekle, ki si je želela zanositi. Imela pa je veliko težavo s pogostimi kroničnimi vaginalnimi vnetji, ki so se ponavljala že vrsto let. Na vse mogoče načine je poskušala zdraviti in ustaviti vnetja, a zaman. Pregledala sem jo, pregledala sem njeno oko in videla zelo močno čustveno blokado oziroma strah iz otroštva.
Vprašala sem jo, kaj se ji je pripetilo, in povedala mi je o zlorabi iz otroštva, ki sicer ni bila tako zelo huda, ampak ona jo je doživela kot tragično. Takrat se je počutila nečisto, umazano, krivo.
Kot posledica tega se je celo življenje spopadala z občutkom krivde in ničvrednosti. Trpela je za tako hudimi vaginalnimi vnetji, da tudi sesti ni mogla normalno.
Kaj storiti? Začeli sva z jetrnim jedilnikom in seveda mešanico Bachovih cvetnih esenc. Po pol leta se je vnetja znebila, a ni še zanosila. Telo potrebuje čas, voda mora najti prehod, svoj tok, nič ne gre s silo. Vedno se moramo klanjati zakonom narave in jih upoštevati, saj so ti zakoni tisti pravi. Vse pride ob svojem času.
Najpomembnejše vodilo za naturopata je, da je vedno iskren do stranke, da ji ne daje lažnih upanj, da ji pomaga, kot bi pomagal bratu ali sestri: da z odločno roko nežno učinkuje.
Iščimo zdravje!

Erika Brajnik
www.saeka.si

Kako točno deluje naturopatija? (2)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme