Naturopatski nasveti (159)

Skupno med Kneippom in naturopatijo je njegova skrb za zdravje z naravnimi metodami, predvsem pa terapijo o urejenem življenjskem stilu, načinu življenja, skozi katerega ohranjamo zdravje. Zdrav in dosleden način življenja nam zagotavlja trajnost zdravja. Vsak dan si moramo zavihati rokave in se z določenimi zadržki, restrikcijami in doslednostjo tudi v prehranjevanju lahko odločimo, ali bomo hranili svoje zdravje ali bolezen.
Kneippove vaje, ki jih lahko sami doma izvajamo, da vzdržujemo dobro ožilje in čez poletje urejamo bitje srca, so oblivi z mrzlo vodo po spodnjem delu nog.
Po jutranjem sprehodu ali teku, ko se vrnemo domov, zmočimo noge z blagim curkom mrzle vode, ki praviloma mora imeti manj kot 18 stopinj. Začnemo z desno nogo pri mezincu na zunanji strani, kjer je manj akupresurnih točk, s curkom gremo počasi do kolena oblijemo koleno, in nadaljujemo po notranji strani noge do palca. Nato preidemo na levo nogo, isto začnemo pri mezincu.
Potem se obrnemo in vajo ponovimo zadaj na levi in desni nogi začenši vedno pri mezincu. Končamo tako, da z vodnim curkom oblijemo najprej desno stopalo in potem še levo stopalo.
Vaja je enostavna in kratka, lahko jo izvedemo doma na dvorišču z navadno cevjo ali pa v kopalnici v kadi.
Tudi to je ena od naravnih metod krepitve telesa. S to si lahko lajšamo vročino poletnih dni.
Pomembno: oblive izvajamo 1x na dan kadarkoli, pomembno je le, da med enim Kneippanjem in drugim pustimo 4 ure premora.
Na osnovni šoli Fran Erjavec v Štandrežu bomo v mesecu maju odprli Kneippovo stezo, z zelišči in vodnim oblivom. Steza lahko koristi vsem otrokom in občanom, ob odprtju steze bo prisotna tudi predsednica Kneipp Vrhnika, ga. Maja Artenjak, ki bo izročila šoli priznanje. Tedaj bo praktičen prikaz uporabe Kneippove steze v Štandrežu z učenci osnovne šole Fran Erjavec.
Vredno jo je poizkusiti in iskati zdravje!
/ konec

Erika Brajnik
www.saeka.si

Otekanje nog in naturopatija (4)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme