Naši športni delavci se izobražujejo

Prejšnjo soboto, 22. marca, je Združenje slovenskih športnih društev v Italiji organiziralo v Dijaškem domu Srečka Kosovela v Trstu celodnevni seminar za odbornike in druge športne delavce klubov, članic Združenja. Zbralo se je kar 80 navdušencev. Pobuda je odlično uspela. Predavali so ugledni strokovnjaki z različnih področij, ki so uporabna pri vodenju športnih društev. Govornikov je bilo kar deset, če vštejemo tudi predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina, ki je imel uvodni pozdrav in vsebinski poseg, v katerem je utemeljil naš šport kot instrument za ohranjanje slovenstva. Nedvomno aktualna tema v času, ko se tako v šoli kot v telovadnicah soočamo z res velikim številom mešanih zakonov oziroma popolnoma neslovensko govorečih družin in torej otrok. Peterlin je nakazal vodilo, ki naj gre v brezkompromisnost pri uporabi slovenskega jezika, kot zgled v tem je navedel očeta našega modernega športa, profesorja Bojana Pavletiča.
Udeleženci seminarja so nato po manjših skupinah prisluhnili predavanjem gostov, ki jih je za to priložnost angažiral izvršni odbor športne krovne organizacije. Paleta vsebin je bila izjemno raznolika in popolna. Adriano Kovačič je govoril o davčnih, statutarnih in administrativnih obveznostih pri upravljanju amaterskega športnega društva, Samo Sancin o pravnih vidikih, Biserka Cesar o pedagoških prijemih pri delu z mladimi in najmlajšimi, Tatjana Kobau o motivaciji in oblikovanju ciljev, Damjan Pintar o trženju v športu, Ladi Vodopivec o nastopanju v javnosti, Marij Čuk o športu in medijih, Boban Popovič o organizaciji vrhunske prireditve, Irena Tavčar pa o zdravstveni plati. Skratka, izredno zanimiva in koristna poglavja in usposobljeni predavatelji. Vsak je seveda prinesel svoj prispevek, svoj način podajanja in svoj značaj, izplen pa je bil v celoti zelo gost in bogat. Pintar je na primer direktor marketinga pri Olimpijskem komiteju Slovenije in ima za sabo svežo izkušnjo priprav na olimpijado v Sočiju, Popovič pa je bil vodja organizacijskega odbora za gostitev skupine Eurobasketa 2013 v Kopru. Tudi ostala imena so poznana in so v posameznih strokah najbolje, kar bi lahko ZSŠDI ponudil.
Predsednik Peterlin je poudaril, da so tečajniki razumeli, da se brez izpopolnjevanja ne pride nikamor, niti v amaterskem športu, ki pa od uprav klubov v bistvu zahteva čisto profesionalen pristop. Mi bi dodali, da je hvalevredno in morda tudi edinstveno, da imajo športni delavci, ki so društvom že tako predani v prostem času po celem dnevu v službi, še željo, da na soboto žrtvujejo še en poln dan za izobraževanje, napredek, dodatno rast, ki jo bodo seveda v praksi poklonili svojemu klubu ali ustanovi za njegovo oziroma njeno dobrobit. Ni kaj, kapo dol.
Že vnaprej pa vsaka čast tudi tistim mladim, ki so se prijavili na drugi dogodek, ki ga v tem sklopu letos prireja vodstvo Združenja. 19. in 20. aprila, na velikonončno soboto in nedeljo, bo v Postojni še seminar za zanesenjake, ki se šele približujejo delu v športnih društvih in odborniškim vodam. Brez dvoma nevsakdanji in tvegan termin, ki pa kljub temu žanje – tako kot sobotni tečaj za že preverjene športne delavce – nenadejan odziv. Do danes se je prijavilo že več kot 40 mladih. Človeški potencial, je dejal Peterlin, ki ga naša športna srenja nikakor ne sme zapraviti.
HC

Moči, ki jih ne smemo zapraviti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme