Naša beseda

Piše: APE

Nova izdaja zbornika openske župnije

Izšel je zbornik Naša beseda za leto 2023, ki ga župnija sv. Jerneja apostola na Opčinah izdaja svojim vernikom na Opčinah, pri Banih in Ferlugih. Založilo ga je Društvo Finžgarjev dom – Opčine v sodelovanju z založbo Mladika iz Trsta. Na platnici je novi tržaški škof Henrik Trevisi ob openskem župniku Francu Pohajaču 8. oktobra 2023 med birmansko mašo na Opčinah.

V vsebino zbornika uvaja, kot ponavadi, sestavek domačega župnika g. Franca Pohajača. V krajšem zapisu z naslovom Noben človek ni otok, najmanj pa kristjan, g. Pohajač piše, da se nihče ne more izolirati od skupnosti ter da je vsak postavljen v življenje z namenom pomagati drugim in od njih prejemati pomoč. “Če pripadam kaki skupini, ali nisem mogoče otok, ki trmasto brani svoje stališče, svoje koristi in zavračam vsak poskus, da bi se mi kdo približal?” Naslednji je zapis gospe Marije Štekar Košuta z naslovom Gospod, nauči nas moliti. V njem so navedena številna predavanja in srečanja za otroke, mladostnike in odrasle, ki jih v zadnjih letih pripravlja gospod Jože Bajzek. Skupaj z verniki razmišlja o odnosih v družini in o družinski vzgoji, veri in dvomih našega časa, usmiljenju in odpuščanju, duhovni zrelosti, Svetem pismu, evangeliju in Jezusovih prilikah ter mnogih drugih temah. Andrej Štekar v svojem zapisu piše o župniji sv. Jerneja apostola na Opčinah nekoč in danes. Lansko leto je bilo zaznamovano s praznovanjem 400-letnice openske župnije. Prirejenih je bilo veliko dogodkov, višek praznovanja pa je bila slovesna sveta maša, ki jo je daroval openski župnik Franc Pohajač v nedeljo, 2. oktobra 2o22. Štekar omeni tudi razstavo, ki jo je ob tej priložnosti pripravila Xenia Nibrandt, ter knjigo, ki jo je prav tako napisala in uredila avtorica razstave, izdala pa župnija sv. Jerneja ap. in založila založba Mladika iz Trsta. V knjigi je podan zgodovinski pregled župnije in predstavljeni glavni zgodovinski dogodki.

Izdaja zbornika Naša beseda je izredno pomembna, a hkrati spominja na izgubo čudovite, neprecenljive in nenadomestljive osebe, prof. Lučke Peterlin Susič. “Ne moremo si predstavljati, kako se bo odslej brez nje odvijalo življenje na mnogih področjih, kjer se je Lučka razdajala,” piše v uvodnem zapisu. Lučka se je posvečala neštetim dejavnostim in vedno dala vse od sebe, predvsem pa ljubezen. Veliko truda je vlagala v otroške in mladinske gledališke skupine, bila je prava mentorica mladim. V zborniku je natisnjen intervju z Lučko. O njej sta pisala Maja Lapornik (Spomni se, kdo smo!) ter Drago Štoka (Trije utrinki za Lučko).

Anka Peterlin piše o bogatem delovanju Društva Finžgarjev dom, vključeni so tudi trije govori Boštjana Petarosa, Tamare Petaros in Janeza Beličiča na večeru slovenske pesmi in besede, ki je bil v Finžgarjevem domu 3. marca 2023. Predsednica Sklada Mitja Čuk Stanislava Sosič Čuk piše o bogatem delovanju sklada v letu 2022. Imeli so res veliko dejavnosti in pobud na različnih področjih. Gostili so veliko razstav, alternativnih delavnic za otroke in odrasle s posebnimi potrebami, koncertov in še marsikaj. Prispevek je tudi o bogatem delovanju openskih zborov, in sicer o pevski dejavnosti mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Jernej, MVS Stane Malič ter pevkah Vesele pomladi.

Fotografije v zborniku so prispevali Zvonko Vidau, Breda Susič, Anka Peterlin, Pavel Vidau in drugi zasebniki. Za oblikovanje je poskrbel Matej Susič, tisk pa omogočila Zadružna kraška banka Trst Gorica.

Preberi tudi

Praznik v stoletnem svetišču

Goriška

Živ spomin nadaljuje svojo pot

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme