Nagrado Nadja Maganja prejme Jožica Ličen

Človekoljubna delavka in publicistka

Človekoljubna delavka, publicistka in dolgoletna vodilna predstavnica Škofijske karitas za Primorsko Jožica Ličen iz Ajdovščine je prejemnica letošnje nagrade Nadja Maganja. Izročitev priznanja, ki ga sestavljata umetnina kiparke Zalke Arnšek in denarna vsota, zbrana s prostovoljnimi prispevki podpornikov pobude, bo v ponedeljek, 4. septembra, ob 19.30 pod šotorom v parku Marijanišča oz. Finžgarjevega doma na Opčinah (Dunajska cesta 35). To je sporočil odbor, ki podeljuje nagrado in ga sestavljajo predstavniki Društva slovenskih izobražencev, Slovenske zamejske skavtske organizacije, družine pokojne Nadje Maganje Jevnikar in Skupnosti sv. Egidija Furlanije – Julijske krajine.

To bo že 14. podelitev nagrade, ki je namenjena ženskam in je nastala v spomin na šolnico ter kulturno delavko Nadjo Maganjo (1951–2006), da bi spodbujala smisel za vrednote, ki so odlikovale njeno življenje, predvsem krščansko vero, molitev, ljubezen do zgodovinskih in kulturnih raziskav, čut za delo v dobrobit soljudi, privrženost ekumenskemu in medverskemu dialogu, solidarnost s potrebnimi in šibkimi.

Jožica Ličen se posveča bližnjemu pri Karitas že 33 let, torej odkar je demokratizacija omogočila Cerkvi v Sloveniji javno karitativno delo. V koprski škofiji ima 10.000 prostovoljcev, dva materinska doma in vrsto drugih pobud. Nagrajenka, ki je bila pred hudo boleznijo ravnateljica Škofijske karitas za Primorsko, po okrevanju pa je ravnateljeva pomočnica, je s sodelavci med drugim pripravila 29 mednarodnih likovnih kolonij Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu in 370 razstav tam ustvarjenih del, namenjenih prodaji v dobrodelne namene. Letos ji je Slovenska škofovska konferenca podelila najvišje priznanje Cerkve na Slovenskem, odličje sv. Cirila in Metoda.

Večerno srečanje z nagrajenko bo 4. septembra s svojim pevskim nastopom obogatil pevec in skladatelj Gianni Rijavec.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme