Na Sveto Goro, z namenom…

Že vrsto let se vsako postno nedeljo popoldan vije na Sveto Goro k Svetogorski Kraljici dolga vrsta ljudi, ki v molitvi, pesmi ali tišini sodeluje pri križevem potu. Na 4. postno nedeljo so bila premišljevanja ob vsaki postaji križevega pota namenjena stiskam, s katerimi se srečujejo mnoge družine in so marsikdaj tako hude, da brez pomoči bližnjega ne zmorejo. Med temi stiskami je tudi alkoholizem, ki uničuje življenje posameznika, družine in družbe. Križev pot je vodil Tomaž Kodrič, predsednik Karitas vipavske dekanije.
V lepem, sončnem vremenu se je svetogorska bazilika napolnila z romarji od blizu in daleč.
Sveto mašo je daroval škof msgr. Metod Pirih, ob somaševanju rektorja bazilike p. Simona Petra ter predsednikov Karitas iz Vipavske in Goriške, gospoda Tomaža Kodriča in gospoda Cvetka Valiča. Prepevala sta moška zbora Janez Svetokriški in Šembiski zbor.
Pridiga gospoda škofa Metoda je nagovorila vse, saj je primerjal ljudi, ki so zabredli v alkoholno omamo, z izgubljenim sinom in vprašal: “Ali mislite, da bo naš nebeški oče za vse, ki so zabredli zaradi alkohola storil kaj manj? Kadarkoli se vrnemo k njemu, nas čaka z razširjenimi rokami ter radostnim, odprtim in usmiljenim srcem”. In jasna beseda vsem, ki zasvojenost skrivajo: “Ljudje lahko zavajamo druge, svoje predstojnike, delodajalce, svoje domače, svoje kolege, svoje terapevte, lahko zavajamo sami sebe, Boga pa ne moremo zavajati”.
Ob koncu pa škofovo sporočilo: “Ne mislite, da vam mi, ki smo danes z vami tukaj na Sveti Gori, želimo slabo. Nobenega ne obsojamo, kritiziramo, opravljamo ali presojamo po merilih farizejske pravičnosti ali privoščljivosti. Bog ne daj! Želimo vam dobro, želimo vam vstajenje, ozdravljenje, spremenjenje in novo življenje”!
Med navzočimi so bili ljudje, ki so se rešili jarma alkohola, mnogi so bili z družinami. Živa priča, da se da, če se hoče, je bilo tudi štirinajst možakarjev iz Vrtnice – socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom.
Naj velja za vse, bodimo prizanesljivi, vendar ne brezbrižni, in postno povabilo “40 dni brez alkohola” je morda prvi korak.

Piše Jožica Ličen / Bodimo prizanesljivi, a ne brezbrižni

Preberi tudi

Očetova hiša

Kristjani in družba

Očetova hiša

08.05.2020
Ognjeni zublji in menjava paradigme

Kristjani in družba

Papež Frančišek o spovedi

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme