Na Svete tri kralje maša zadušnica za dr. Arneža

V cerkvi na Kostanjevici nad Novo Gorico 

Na praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja 2022, bo ob 10. uri v cerkvi na Kostanjevici nad Novo Gorico maša zadušnica za dr. Janeza Arneža, ki je v gospodu zaspal 18. decembra 2021 v Ljubljani, star 98 let. Bogoslužje na Sv. tri kralje bo daroval koprski škof msgr. Jurij Bizjak.

Janez (uradno Ivan) Alfonz Arnež se je rodil v Ljubljani  2. avgusta 1923. Bil je ekonomist, bibilotekar in publicist, predvsem pa prodoren katoliški intelektualec in slovenski domoljub. Na klasični gimnaziji je maturiral l. 1942 in se vpisal na študij prava. Takrat se je pridružil Tomčevim mladcem in nasprotoval komunizmu. Zavzemal se je za samostojno slovensko državo.  

Po zaprtju univerze je pristopil k Slovenskemu narodnemu varnostnemu zboru na Primorskem. V Trstu in Gorici se je ukvarjal s prosvetnim delom. Za slovensko gimnazijo v Gorici je zbiral knjige, v Trstu pa za knjižnico sestavljal biliografijo del. L. 1945 se je umaknil v taborišče v Riccione. Nato je odšel na univerzo v Bologno in se vpisal na študij ekonomije. Med letoma 1946 in 1951 je živel v Belgiji. V Louvainu se je zaposlil v uredništvu revije Nouvelle Revue theologique. L. 1948 je diplomiral iz socialnih političnih ved, kasneje pa še iz ekonomije. Na kongresu Pax Romana v Luksemburgu je leta 1949 zastopal Slovenske katoliške izobražence, dve leti kasneje pa je odšel v ZDA, kjer je najprej delal v tovarnah v Bridgeportu in Clevelandu. Nato se je vpisal na univerzo Yale v New Haven, na kateri je opravil magisterij ekonomije. Študij je nato nadaljeval še na univerzi Laval v Quebecu (Kanada), tam je 1965 doktoriral s tezo o jugoslovanski kmetijski politiki.

Med doktorskim študijem se je v New Yorku zaposlil v raznih finančnih podjetjih, tri leta je delal tudi v Kongresni knjižnici v Washingtonu. Med letoma 1959 in 1991 je v New Yorku na St. Joseph’s College predaval ekonomijo.]

V Washingtonu je z dvema prijateljema organiziral ustanovo Studia slovenica leta 1957, ustanova je delovala kot založba knjig o Sloveniji, zbirali so tudi slovenski tisk iz tujine. Ustanovo je dr. Arnež registriral z osamosvojitvijo leta 1991 v Sloveniji, ko je v Ljubljano pripeljal obsežno zbirko izseljenskega gradiva, tako knjižnega kot tudi arhivskega. V Zavodu sv. Stanislava je v sklopu Studie slovenice zbranih nad 60.000 knjig, okoli 700 naslovov periodičnega tiska in kar 1.500 škatel arhivskega gradiva. Poleg tega je tam tudi zbirka umetniških del izseljenskih umetnikov z več kot 300 umetniškimi deli. V zbirki Studia slovenica je izšlo 38 knjig in 100 številk revije Pogledi. Leta 2008 je ustanova Studia slovenica skupaj z arhivistko Andrejo Klasinc Škoflanc za svoje delo prejela tudi Aškerčevo nagrado. L. 2012 je dr. Arnež arhiv Studia slovenica zapustil Katoliškemu inštitutu, ki skrbi za njegovo ohranjanje in nadaljnji razvoj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme