Na stopnicah (115)

Piše: Jernej Kurinčič

Bodi pri miru in ne sprašuj

Vsake toliko se znajdem v kolesju katere od zdravstvenih ustanov. Vedno znova imam občutek, da menijo, da je skrajno nevljudno in nadležno, da sem človek in ne ustrezno vakuumsko sterilno pakiran kos mesa. Kjer bi prikladno že na embalaži s pomočjo QR kode lahko vse prebrali in odredili ustrezno industrijsko obravnavo. Dokler ne bi prišel na vrsto, bi lahko naložen na paleti skupaj z drugim repromaterialom počival v priročnem avtomatiziranem skladišču. Ko bi prišel na vrsto, bi me lahko ustrezno kemično preparirali, nato pa spet embalirali in opremljenega z rokom trajanja dali v svet.

Razumem in mi je jasno, da sploh večje zdravstvene ustanove nujno potrebujejo zahtevno in zapleteno organizacijo in administracijo, da sistem lahko deluje. Učinkovit, odziven in sodoben način dela, primerljiv z gospodarstvom. Tam napredek poganja dobiček in zato so v boju zanj ljudje prišli do res neverjetnih domislic. Marsikatera je zelo uporabna tudi na področju, kjer se dela z ljudmi, in ne s potrošnim blagom (poleg medicine recimo tudi uradi) – a nikakor niso uporabne vse. V zadnjem času recimo opažam vsepovsod težnjo “zmanjševanja stroškov”. Že v gospodarstvu ta marsikje pušča sledove v obliki površnih, “samo da je” izdelkov – srce najbolj boli, ko gre za nekdaj elitne, vrhunske znamke, pa naj si bodo to avtomobili ali oblačila. Toliko huje pa je, če se z mentaliteto zmanjševanja stroškov vstopi na področje obravnave ljudi in tukaj uveljavi razne razčlovečujoče bližnjice.

A zmanjševanje stroškov je samo dodatna zaostritev. Osrednji problem ostaja, da je v tem sistemu pacient produkt, in ne stranka – stranke postanejo dobavitelji opreme in storitev. Produkt, ki ne sme razmišljati. In Bog ne daj, da čustvuje. Informiramo ga toliko, kot je zakonodajno predpisano, da lahko podpiše predpisane obrazce, drugače pa imamo radi, da je čim bolj butast in pasivno prepuščajoč, da lahko brez ovir in premorov delamo z njim v skladu z doktrino. Nekaj te naravnanosti lahko prepoznam tudi v nasprotovanju “googlanju simptomov”, na katero naletim vedno znova. Sicer nam je pandemija pokazala, kako pandemično škodljivo je lahko informiranje množic na spletu in koliko smrtonosne zmešnjave rodi. A še vedno, zdravnik bi moral biti najprej vesel, da v ordinacijo dobi informiranega pacienta – pa čeprav napačno informiranega. Dokler informiranost pomeni sodelovalnost. Informiran pacient pač lažje in bolje sodeluje kot zadrogiran kos mesa – a zdi se, da je, sploh bolnišnična obravnava, še vedno v glavnem programirana na kose mesa. Pogovor s pacientom pogosto da boljše in bolj zanesljive rezultate kot vsa visokotehnološka “strojna” diagnostika – žal se mi zdi, da se sistem vse bolj nagiba v slednje: takoj rentgen, ultrazvok ali odvzem krvi. Sumim, da je vsaj malo za to kriv tudi iz slabe vesti porojen občutek, da se bo pacientu zdela obravnava tem bolj resna, če ga bomo poslali skozi čim več milijone vrednih strojev. Pri tem opažam zanimivo težnjo, da je razčlovečujoči faktor skoraj vedno lastnost zdravnikov – v nasprotju s tem so tiste, ki ohranjajo obravnavo kot človeka, medicinske sestre. Kot bi si nekako srhljivo razdelili delo, da za tiste nadležne človeške dodatnosti polizdelka v medicinski obravnavi skrbi pomožni kader. Ko govorim o pomožnem kadru, treščimo v naslednji problem zdravstva, o katerem pa v bistvu vem premalo – a se ga zavedam in upam, da ne bo kdo užaljen, če o medicinskih sestrah pišem kot o pomožnem kadru. Vzemite to kot provokacijo v želji po spremembah zanje.

Sam pa si predvsem želim spremembe v obravnavi pacientov. Da bi se moje razmišljanje o mojih zdravstvenih problemih razumelo kot sodelovanje, in ne kot nadležno nagajanje. Konec koncev je v zadnjem času pri meni sistem – po včasih precej dragih preiskavah – na koncu vedno prišel do tega, da je z mano narobe tisto, kar sem sam trdil. In da potrebujem tisti poseg, ki sem ga predlagal.

Preberi tudi

Na stopnicah (122)

Na stopnicah

Na stopnicah (122)

03.02.2024
Na stopnicah (119)

Na stopnicah

Na stopnicah (119)

13.01.2024
Na stopnicah (124)

Na stopnicah

Na stopnicah (124)

17.02.2024
Na stopnicah (121)

Na stopnicah

Na stopnicah (121)

27.01.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme