Na stopnicah (111)

Piše: Jernej Kurinčič

Odpraviti nasilje

Med hojo po opravkih na plakatu preberem, da se 65 % otrok v šoli srečuje z nasiljem. Nezaslišano! Šola bi vendar morala to preprečiti! Že imamo pred očmi obritoglave tipe s kiji za bejzbol in noži, ki terorizirajo naše zakladke.

A ta objava ima pomanjkljivost. Trdi namreč, da se 35 % otrok v šoli sploh ne srečuje z nasiljem, niti fizičnim niti verbalnim (in še drugimi psihičnimi oblikami). To pomeni, da ga niti ne vidi. Učenci, učitelji in ostali spore in zaplete dosledno rešujejo tvorno, prijazno in z medsebojnim spoštovanjem. Nihče ne povzdigne glasu, nihče ni nesramen ali ponižujoč. Tudi pri nogometu otroci “favle” poznajo samo s televizije. Če bi bilo to res, bi si vsekakor lahko najprej čestitali, preden bi napovedali križarsko vojno tistim ostalim dvem tretjinam.

O novodobnem humanističnem sanjaštvu, ki se obnaša, kot da je izkoreninilo zlo in hudobijo, sem že pisal. Obravnava nasilja je eden od njegovih najznačilnejših poganjkov. Stvarno gledano pa smo ljudje nasilna bitja. Redkokateri od naših herojev ni nasilnež. Razne gordijske vozle vedno znova rešujejo z mečem – in tako ne rešijo ničesar. Otroci pri tem niso izjema in pogosto je njihov prvi mehanizem odziva na frustracijo nasilen: mlati, še preden dobro govori in hodi. Nasilje je način priti do svojega (uresničitve svojih potreb, bi rekli) na račun integritete drugih, bodisi fizične bodisi psihične. Celo s poškodovanjem ali vsaj grožnjo z njim. Pogosto je prva “rešitev”, ki nas obide, in zavestno se moramo odvrniti od nje. Vzgajati se moramo in vedno znova odločati, da se ne odzovemo nasilno. Otrok je na tej poti vzgoje in ozaveščanja še na začetku poti, zato je njegovo nasilno vedenje v bistvu pričakovano – in mora biti nanj pripravljen strateški odziv šole. Kot bi morala imeti šola pripravljen strateški odziv na kršitve na spolnem področju, ko se v pubertetnikih prebudi ta razsežnost. V tej točki se mi zdi zgoraj omenjeni plakat najbolj problematičen. Če si zatiskamo oči pred tem, da so otroci nasilni, bodo šole pač gledale stran, ko se bo v njih odvijalo nasilje. To sem opazil kar v nekaj konkretnih primerih – nemoč in brezbrižnost. In to ne v primerih, ko bi bilo to morda celo do določene mere sprejemljivo – da se otroci naučijo stvari urediti med seboj in se tudi postaviti zase –, ampak v primerih, ko je šlo za hude stvari. Če si šola utvarja, da je med otroki odpravila nasilje, bo spregledala zelo resne probleme. In pri ostalih zamudila dobro priložnost, da jih nauči svoje frustracije reševati tvorno. Ker pa sem sam bil in sem nenasilen človek, naj pristavim še to: otroke, ki so vajeni delovati nenasilno, bo porinila v zelo nezavidljiv položaj. Res je, da se morajo tudi ti naučiti postaviti zase – a če naj druge šola nauči, kako obrzdati svojo sebično agresivnost, mora njim pač pomagati, da si jo včasih vseeno dovolijo kanalizirati. Ker se drugače spreminjajo v zagrenjene, zlomljene in podredljive.

Dobro je, ker je v zadnjem času narasla zavest o psihičnem nasilju (in ni govora samo o fizičnem). Zaradi vsesplošne anateme fizičnega nasilja je marsikje zato prišlo do več psihičnega nasilja: starši so bili do otrok zlobni in ponižujoči, namesto da bi jih po riti. Moški, ki žensko udari, je bil popolnoma nezaslišan – ženska, ki moškega zmerja, se je zdela opolnomočena. Dobro je vedeti, da nasilje JE nasilje, ne glede na obliko. In da lahko boli bolj tisto, ki se ne vidi.

Nekateri se posmehujejo “varnim prostorom”, ki so jih pripravile nekatere šole. Da so za mehkužneže. Sam pa mislim, da dajejo pomembno sporočilo (poleg opore): da je stanje “človek človeku volk”, pa čeprav tako rekoč prirojeno, v bistvu nenormalno. Da ni človeško. Da smo se kot skupnost odločili za nekaj drugega – in pri tem vztrajamo. Da nasilja ne bomo nikoli odpravili – bomo pa naredili veliko, da se pred njim zaščitimo. In od ran, ki jih pušča, ozdravimo.

Preberi tudi

Na stopnicah (122)

Na stopnicah

Na stopnicah (122)

03.02.2024
Na stopnicah (124)

Na stopnicah

Na stopnicah (124)

17.02.2024
Na stopnicah (123)

Na stopnicah

Na stopnicah (123)

10.02.2024
Na stopnicah (121)

Na stopnicah

Na stopnicah (121)

27.01.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme