Na stopnicah (107)

Piše: Jernej Kurinčič

Mentalna pandemija

“Pogubno drsanje naj zamenja mikroučenje,” mi vztrajno sitnari oglas, ko občasno zapravljam čas po družabnih omrežjih. Pri sebi to vzamem kot znamenje, da je algoritem dojel, da sem zapravil več časa, kot je dobro zame, in grem počet kaj drugega. A zapisal sem, da je to oglas – ne dobrohotno opozorilo programa. Oglas, ki me prepričuje, da je moja razvada zapravljanja časa pravzaprav … bolezen. Samo prikriti ADHD, PTSM, notranja rana ali kaj podobnega – in mi seveda skuša prodati program, ki mi bo ustrezno pomagal, da presežem svojo duševno bolezen. Ni težava, da popuščam svoji lenobi in padam na limanice algoritma, ki me spretno zvablja stran od jedra mojega življenja – ne, vse je posledica tega, da sem žrtev. Ubogi revček, ki si ne more sam pomagati – medtem ko lepi in uspešni učinkovito živijo svoje sanje, so mišičasti, priljubljeni in polni denarja. Ko končno ozdravim, bom tudi sam dosegel vse to! Samo pravo zdravilo moram poiskati, pravi recept in najboljšega svetovalca. Manjka mi le tista prava tabletka ali tehnika, pa bo življenje drugačno. O, kako udobna laž!

Laž, ki se bohoti na zanimivem, a zahrbtnem mitu sodobnosti, skoraj bi lahko rekli modi: obsedenosti z mentalnim zdravjem. Najprej je vseeno treba reči, da je detabuizacija duševne bolezni pomembna in zdrava težnja družbe; ključno je, da razne motnje na tem področju ne privedejo do izobčenja. Da je varno o tem govoriti. Sploh je to pomembno za moške – pri njih je delež skrivanja in molčečega prenašanja težav izjemno velik. Priznati šibkost na tem področju je tako zelo “ne mačo”. Pomembno se je posvečati družbeni ozaveščenosti, ki preprečuje izključevanje in omogoča rehabilitacijo.

A stvari so šle pogosto predaleč, duševna bolezen je postala dobrodošel izgovor in skorajda trend: če meniš, da nisi duševno bolan, samo še nisi odkril, kaj je s tabo narobe – ali pa lažeš sebi in drugim. Psihoterapevt se zdi že tako pomemben kot osebni zdravnik. Otrok ima težave v šoli, ker je “poseben”, in ne ker pač ne sedi dovolj za mizo – mnogi učitelji vedo povedati, da je poučevanje postalo nadležno plutje med “odločbami”, ki jih ima že skoraj vsak drugi otrok. Tudi v govorjenju o odnosih in intimi je pogosto, da se nekatera nefunkcionalna vedenja enoumno pripiše “notranjim ranam” ali čemu podobnemu ter s tem osebi vzame odgovornost in obsodi na status pacienta. Ampak pri slednjem obstajajo izjeme, ki pa nikoli niso samo diagnoza, pač pa utelešen hudič: recimo narcist ali pedofil. Vse ostale diagnoze so vredne pomilovanja, te pa zgolj obsodbe in kar eksekucije, po možnosti z dolgim mučenjem.

Ta “moda” je najprej pogubna za vsakdanjega človeka, saj mu jemlje pobudo, ga peha v vlogo žrtve in konec koncev še spodbuja, da si pomaga z raznimi kemičnimi pripravki ali dvomljivimi praksami. Zanika običajno človekovo svobodo in njegovo nagnjenost k napakam, zlu in nekonstruktivnemu. Goji naivno podobo sebe in bližnjega kot nekoga, ki vedno hoče samo dobro in je zlo samo posledica njegove šibkosti in zlomljenosti. Zvablja v večno infantilnost.

Posebno pa je ta trend škodljiv za osebe z resničnimi duševnimi boleznimi. Najprej jim dela krivico, ker njihovo bolezensko stanje izenačuje z nezrelimi muhami ostalih: razvajena najstnica bo verjetno bolj dramatično tožila nad svojo “depresijo” kot pa kdo, ki zjutraj s skrajnimi močmi vstane s postelje. Medijsko in družbeno krajino ta trend napolnjuje z množico “nasvetov”, ki morda res učinkujejo pri namišljenih stanjih, ko pa je stvar resna, so smrtno nevarni – če ostanemo pri depresiji, recimo počez predpisovanje teka ali hoje kot zdravila. Res je, gibanje in še nekatere druge prakse lahko prispevajo znanih pet odstotkov pri preživetju in kakovosti življenja bolnikov, a zdravljenja ne morejo in ne smejo zamenjati.

Ključno je torej, da se moda duševne hipohondrije v vseh svojih oblikah poleže. Iskren, veder pogled nase, z zdravo mero realizma in morda še zaupanjem v Milost mora zamenjati usodno smiljenje sebi.

Preberi tudi

Na stopnicah (123)

Na stopnicah

Na stopnicah (123)

10.02.2024
Na stopnicah (124)

Na stopnicah

Na stopnicah (124)

17.02.2024
Na stopnicah (119)

Na stopnicah

Na stopnicah (119)

13.01.2024
Na stopnicah (121)

Na stopnicah

Na stopnicah (121)

27.01.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme