Kristjani in družba

Na ogled 100 oglejskih zakladov z Dunaja

Na ogled 100 oglejskih zakladov z Dunaja

Ob 2.200-letnici ustanovitve rimskega Ogleja

V arheološkem muzeju v Ogleju so v soboto, 8. junija, odprli razstavo Čudovite vrnitve – oglejski zakladi iz dunajskega Umetnostnozgodovinskega muzeja. Združuje 100 eksponatov iz dunajskega muzeja, ki so jih avstrijski arheologi v začetku 19. stoletja izkopali v Ogleju. Z razstavo obeležujejo tudi 2.200-letnico ustanovitve rimske Akvileje.
Razstavo, ki bo na ogled do 20. oktobra, organizirajo Fundacija Aquileia, Muzeji Furlanije Julijske krajine in dunajski Umetnostnozgodovinski muzej. Pripravili so jo ob letošnji 2.200. obletnici ustanovitve rimskega mesta, ki se je razvilo v eno najpomembnejših mest Rimskega cesarstva in eno najpomembnejših središč krščanstva.
V začetku 19. stoletja je Oglej prišel pod gospostvo Habsburžanov. Avstrijski arheologi so na območju mesta našli pomembne najdbe, med drugim so leta 1902 odkrili izjemne mozaike oglejske bazilike.
Med pomembnejšimi eksponati, ki so predstavljeni na razstavi, so tudi srebrna skodelica iz pozno helenističnega obdobja z alegoričnimi prizori, ki jo je leta 1816 v dar dobil cesar Franc I., bronasti križ iz 4. stoletja, novci in dragi kamni. Razstavljen je tudi kipec orla iz 2. stoletja, ki je predstavljal moč Rimskega cesarstva.
“Zakladi se po dveh stoletjih vračajo na mesto, kjer so bili najdeni. Izmed 300 eksponatov iz Ogleja, ki jih hranimo v muzeju, smo za razstavo izbrali najbolje ohranjene. Čudovito je, da bodo ponovno predstavljeni v svojem originalnem kontekstu. To je idealen način, da obeležimo 2.200-letnico ustanovitve mesta”, je besede Georga Plattnerja povzela APA.
“Razstava nas popelje v pionirske čase arheologije v Ogleju ob koncu 19. stoletja, v obdobje velikih najdb. Tedanja izkopavanja so postavila temelje za prve širše zastavljene raziskave avstrijskih arheologov, predvsem izkopavanja, ki so bila leta 1893 začeta okoli oglejske bazilike”, pa je povedal Cristiano Tiussi, direktor Fundacije Aquileia, ki skrbi za ohranjanje spomenikov in arheoloških najdišč v Ogleju.

12.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!