Na ljubezen odgovorimo z ljubeznijo

V drugi polovici avgusta sta se zvrstili obe skupini – večji in manjši – v Žabnicah na duhovnih srečanjih. Tema je bila Na ljubezen odgovorimo z ljubeznijo, ki jo je pripravila v Rimu skupina za poklicno pastoralo mladih.
Prva skupina je ob branju določenih odlomkov iz Božje besede in ob razlagi g. Karla Bolčina odkrivala Božjo ljubezen, ki se je uresničila že pri stvarjenju sveta in toliko bolj ob stvarjenju človeka – to je moža in žene, brez katere bi bil človek osiromašen. Tudi filma Cast Away in The Last Song sta pripomogla, da so lažje spoznali, kako so pomembni medsebojni odnosi, brez katerih ne moremo živeti. Le resnična ljubezen nam lahko pomaga iti iz svojega začaranega egoističnega kroga in nas spodbuja, da se zavedamo, da je ob nas še nekdo, ki potrebuje naš nasmeh, pomoč, spodbudno besedo, pripravljenost pomagati mu in imeti čas, da ga poslušamo. V temo so bila vpletena mnoga vprašanja, ki so pripomogla, da so mladi ob razmišljanju in pogovoru odkrivali samega sebe z vrlinami in slabostmi, skratka, kakšen je njihov odnos do samega sebe in do drugega. Odkrili so, da Božja beseda jasno pove, kaj ni ljubezen in kaj je resnična ljubezen. Že prvi dan je bila vpletena v molitev prošnja k Svetemu Duhu, da bi svoje življenje gradili na skali, na resnici in na pravi ljubezni, ki je Kristus.
Mlajšo skupino smo duhovno vodile sestre. V pomoč sta prišli tudi letos s. Mirjam Černigoj iz Slovenije in skavtinja Klara Kravos. Pri tej skupini je bilo prisrčno živahno. S pomočjo njim prikrojene brošure Na ljubezen odgovorimo z ljubeznijo so delali po skupinah, v delavnicah – na sprehodih. Lepo sta se obe skupini pripravili na spokorno bogoslužje. Osebno srečanje z Božjim usmiljenjem jih je nadvse osrečilo.
V teh dneh je med mladimi vladalo lepo, prijateljsko vzdušje. K temu je veliko pripomogla čudovita narava s planinami, gozdovi, travniki in cvetjem. Z mladostnimi glasovi in z ubranim petjem sta obe skupini vsak večer poživili bogoslužje svete maše v žabniški cerkvi. Zasluga za ubrano petje gre veroučiteljici Raffaelli Petronio in s. Mirjam.
Ob koncu srečanja je vsaka skupina poromala še na Sv. Višarje. Starejši peš, mlajši pa z žičnico. Vsi smo se še posebej priporočili Mariji. Prosili smo jo tudi za svoje starše, prijatelje, za naše duhovnike in še posebej za našega nadškofa Giampaola, ki z vso gorečnostjo pripravlja škofijo na sinodo.
s. Andreja Kete

Mladi iz Tržaške na duhovnih srečanjih v Žabnicah

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme