“Mlin na smeh”, kakovosten preskok doberdobskih Veseljakov

Otroški pevski zbor Veseljaki iz Doberdoba, ki ima za sabo 40-letno tradicijo, se z novo zgoščenko Mlin na smeh predstavlja kot “soliden in utečen otroški zbor, ki se po kvaliteti lahko nedvomno kosa z otroškimi zbori na slovenskem državnem nivoju”. Njegovi pevci, osnovnošolski in srednješolski otroci, hkrati predstavljajo “kvaliteten preskok, ki so ga opravili v zadnjih letih delovanja, svojo osebnostno, doživljajsko in glasbeno rast nam posredujejo prisrčno, pristno in iskreno”. To je v priložnostnem govoru v petek, 29. novembra, v goriški palači Attems, dan kasneje pa v župnijski dvorani domače vasi poudarila Mateja Černic, uveljavljena pevovodkinja DVS Bodeča Neža, ki je tudi sama zrasla med Veseljaki.
Nova zgoščenka doberdobskega otroškega zbora, ki pod taktirko zborovodje Lucije Lavrenčič Terpin dosega res zavidljivo kakovostno rast, je nastala kot sad projekta Veseljaki za vas. Tega je izvedlo Združenje cerkvenih pevskih zborov – Gorica v letu 2013 v sodelovanju z otroškim zborom, društvom Hrast iz Doberdoba, glasbeno šolo Emil Komel in Kulturnim centrom Lojze Bratuž; pobudo sta podprla JSKD in Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Plošča je bila v celoti snemana v veliki dvorani KC Bratuž v Gorici. V njej najdemo slovenske avtorske pesmi skladateljev Quaggiata, Maliča, Hareja, Habeta in drugih, pa tudi ljudske pesmi v priredbah Mihelčiča, Gobca, Glavine in Lo Nigra. Prisotni sta tudi dve pesmi, posneti v živo na tekmovanju Zlata grla 2013, na katerem so si Veseljaki prislužili zlato priznanje. Z razliko od prve zgoščenke, ki je izšla pred 16 leti in na kateri so bile enoglasne pesmi v glavnem predstavljene ob spremljavi Orff instrumentov, so tokrat Veseljaki prikazali dvoglasne pesmi, ki jih poleg klavirske spremljave bogatijo zvoki harmonike, violine in flavte domačih gojencev šole Komel iz Doberdoba, ki so obenem tudi nekdanji pevci zbora Veseljaki. Večino instrumentalnih spremljav je napisala zborovodkinja sama. Da bi še bolj popestrila otroške pesmi, je dodala še ritmična glasbila. Za tehnično obdelavo zgoščenke je poskrbel Andrej Jussa, živobarvno naslovnico pa je delo nekdanjega pevca Cristiana Lavrenčiča. Goriško in doberdobsko predstavitev, ki ju je povezovala Nika Cotič, je z domiselnimi videoprojekcijami popestrila članica SKD Hrast Jasmin Podveršič.
V Gorici
Krst nove plošče, ki vsebuje 22 pesmi, je bil posebno prazničen. Pod vodstvom zborovodje in ob klavirski spremljavi zveste Zulejke Devetak so Veseljaki radoživo zapeli deset svojih najljubših uspešnic iz zadnjih let, skladbe pretežno primorskih avtorjev. Pri nekaterih so se odlično izkazali tudi mladi solisti oz. instrumentalisti. Z zadnjo, s Harejevo Pesmijo primorske mladine na besedilo Ljubke Šorli Bratuž, so se poklonili goriški pesnici ob 20-letnici njene smrti.
V Doberdobu, kjer ljudje in otroci “od vedno radi pojejo”, se je “s takim pravljičnim pridihom” pred nekaj desetletji začela zgodba Veseljakov, je povedala Mateja Černic. Otroški pevski zbor je bil v vasi vedno vpet v dejavnost društva Hrast, kasneje pa se je povezal tudi z glasbeno šolo, saj še danes deluje pod okriljem SCGV Emil Komel. Na začetku so se pevci srečevali neformalno, njihovi nastopi so se omejevali na krajevne prireditve, vloženi trud, vnema in ljubezen pa so obrodili sadove in zbor je kmalu prerastel nivo otroškega vaškega zborčka. V zadnjem desetletju se je udeležil pomembnih revij in tekmovanj v Sloveniji in Italiji ter bil velikokrat nagrajen. Že več kot dobri dve desetletji vodi Veseljake Lucija Lavrenčič (na sliki), “ki je s svojim strokovnim pristopom, občutljivim muzikalnim občutkom in predvsem potrpežljivim pedagoškim oprijemom popeljala male navdušene pevce na pomembne odre in naredila tako, da poslušalstvo nikakor ni moglo pozabiti na nastop doberdobskih pevcev”, je še dejala Mateja Černic. Zborovodkinja je tudi enostavne skladbe večkrat opremila z zanimivo spremljavo Orffovih instrumentov, “ki so postali pravi razpoznavni znak Veseljakov”. Izvedbe najbolj odlikuje “dobra vokalna tehnika, ki omogoča pevcem zapeti s polnim in podprtim tonom”; to potrjujejo tudi številni solistični vložki v skladbah. “Druga razločevalna lastnost je nedvomno velik občutek muzikalnosti, ki ga zborovodkinja izraža v svojem poustvarjanju in očitno zelo uspešno prenaša na svoje pevce”. Sploh pa zbor premore obsežen dinamični razpon, ki vedno podpre raznolike karakterne izraze v skladbah. Ob novi zgoščenki je Mateja voščila zdajšnjim Veseljakom, da bi njihovo petje še spremljalo ljudi, da bi – kot je zboru pred 16 leti zaželel ravnatelj Silvan Kerševan – “prepevali sebi in nam v veselje, kajti ko poješ, nisi nikoli sam”. Naj se torej še kar naprej “tresejo zidovi pred takimi mogočnimi in hkrati tenkočutnimi glasovi”, je sklenila svoje misli pevovodja ter vanje vpletla učinkovito podobo iz himne, ki so jo prepevali pred 20 leti.
Zboru so čestitali presednik ZCPZ Gorica Dario Bertinazzi, podpredsednica pokrajinske uprave Mara Černic in ravnateljica SCGV Komel Alessandra Schettino, v dvorani pa so bili prisotni tudi županji Števerjana in Sovodnje ob Soči Franka Padovan in Alenka Florenin, predsednik SSO za Goriško Walter Bandelj, deželni tajnik SSk Damijan Terpin, goriška občinska svetnica Marilka Koršič in drugi. / DD
V Doberdobu
Otroški pevski zbor Veseljaki je v soboto, 30. novembra, svojo zgoščenko Mlin na smeh predstavil tudi v domači vasi. V župnijski dvorani v Doberdobu je izzvenela razposajena in za domačo publiko nekoliko prirejena predstavitev plošče.
Programski del se je nekoliko razlikoval glede na prvo predstavitev v Gorici: poleg doberdobskega otroškega zbora je na “domačih tleh” nastopil tudi njegov podmladek. Da, pravilno ste razumeli: doberdobski otroški zbor Veseljaki, ki ga sestavljajo osnovnošolci in srednješolci, ima že vrsto let svoj “podmladek”, OPZ Mali veseljaki. Na sobotni predstavitvi zgoščenke so Mali veseljaki pod vodstvom Mateje Jarc zapeli dve pesmi. Glavnina dogajanja pa je bila seveda posvečena Veseljakom, pod vodstvom Lucije Lavrenčič, in njihovi zgoščenki. Otroci so zapeli nekaj pesmi s plošče. Besedo je za tem prevzela Mateja Černic, ki je predstavila novo zgoščenko in svoji oceni dala tudi osebno noto, saj je zgodovino otroškega zbora Veseljaki in snemanje prve plošče leta 1997 tudi sama doživljala kot pevka. Po njenem mnenju pa se zbor danes predstavlja kot kakovostni otroški zbor, ki daje poudarek na detajle, skrbno oblikovane fraze in dikcijo. Tudi v Doberdobu je večer popestrila videoprojekcija z zvočnimi posnetki s plošče, ki jo je pripravila Jasmin Podveršič in ki je pesmim ponudila prijetno scensko ozadje. Veseljaki so se od polne župnijske dvorane v Doberdobu poslovili s priljubljeno Pesmijo primorske mladine. Otroški pevski zbor iz Doberdoba je tako zaokrožil pomembno obdobje svojega delovanja, hkrati pa z izdajo zgoščenke tudi odprl vrata novim pevskim dogodivščinam. / AČ

OPZ Veseljaki so predstavili novo zgoščenko v Gorici in Doberdobu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme