Mladi so se izkazali!

Piše: UP

Slovenski kulturni klubNagrajevanje natečajev

Da so mladi danes zelo ustvarjalni, dokazujeta tudi literarni in fotografski natečaj Slovenskega kulturnega kluba (SKK). Najboljše izdelke, ki so sodelovali na natečajih, so nagradili v soboto, 19. junija 2021, na že tradicionalnem Dnevu mladinske ustvarjalnosti, ki je tokrat potekal v Finžgarjevem domu na Opčinah. Po večletnem uspešnem literarnem natečaju, na katerem so mladi pisci lahko tekmovali v prozi ali poeziji, so letos po več letih organizirali tudi fotografski natečaj.

Na večeru mladinske ustvarjalnosti je navzoče najprej pozdravila predsednica SKK Mateja Martini, nato sta vzela v roke mikrofon napovedovalca Benjamin Kralj in Ana Cosutta. Najprej so na nagrajevanju premierno zavrteli videoposnetek lanskega nagrajevanja, ki ga zaradi pandemije niso mogli organizirati v živo. V njem so mladi člani kluba na besedilo in režijo Lučke Susič in pod mentorstvom Anke Peterlin zrecitirali nekaj Prešernovih verzov, ki jih je avtorica za ta namen nekoliko spremenila, sledilo pa je pravo nagrajevanje lanskih nagrajencev.

Dogajanje se je nato v živo preselilo v dvorano Finžgarjevega doma na Opčinah, kjer so za recital ob 30-letnici samostojne Slovenije poskrbele mlade članice kluba z domoljubnimi pesmimi Toneta Kunterja, za glasbeni intermezzo pa je poskrbela kitaristka Ksenija Štekar.

Osrednji del večera je bilo prav gotovo nagrajevanje letošnjih zmagovalcev. Na natečajih je skupno sodelovalo več kot 50 mladih. Letošnjo literarno komisijo so sestavljali profesorica, režiserka in pisateljica Lučka Susič, časnikar, pisatelj in odgovorni urednik našega tednika Jurij Paljk ter slavistka in raziskovalka Nina Pahor. V kategoriji poezije so 3. nagrado namenili Nikoli Kerpanu, 2. Marku Doljaku, 1. pa Manuelu Loperfidu in Gabrielu Damianiju. Za objavo so priporočili še pesmi Ane Cossutta, Denisa Stefanija, Gabriela Perica in Elene Ivančič. V kategoriji proze pa so na 3. mesto uvrstili Niko Starec, na 2. se je uvrstil Jakob Tul, vso konkurenco pa je premagal Jakob Gruden. Komisija priporoča za objavo še zgodbe Martine Cavotta, Iztoka Kalca, Eve Čuk in Jasmin Reggente.

Komisijo za fotografski natečaj so sestavljali Matej Susič, Henrik Sturman in Štefan Grgič. 3. nagrado je prejela Giada Guštin, 2. Danjel Čuk, 1. pa Julija Cante. Pohvalo so si prislužili še Nataša Vidonis, Mateja Martini in Ilaria Vecchiet.

Natečaj je letos predstavljal kronanje medletnega dela, saj so imeli mladi med šolskim letom možnost, da se udeležijo več literarnih delavnic in fotografske, na katerih so dobivali napotke, kako naj svojo ustvarjalnost čim bolje izrazijo.

Ob koncu nagrajevanja so člani novinarskega krožka MOSP-a in SKK-ja pripravili še intervju z nagrajenci v stilu kratkih intervjujev Le iene.

Napovedovalca pa sta ob koncu napovedala še naslednji večji projekt kluba in vse mlade povabila, da se ga udeležijo. To je Slovenija party, ki bo 4. septembra 2021.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme