Kristjani in družba

Mladi niso prihodnost, so naša sedanjost!

Mladi niso prihodnost, so naša sedanjost!

Papež Frančišek o apostolskem potovanju in SDM v Panami

Kaj je svetemu očetu Frančišku pomenilo apostolsko potovanje v Panamo ob Svetovnem dnevu mladih, je papež sam povzel med splošno avdienco 30. januarja, tri dni po koncu potovanja.

Zelo prijetno so ga presenetili številni ljudje, ki so ob njegovem prihodnu dvigali otroke, kot bi mu hoteli reči “to je moj ponos, to je moja prihodnost”. V tej gesti ja sveti oče videl veliko dostojanstvo, ki je hkrati zelo zgovorno, če pomislimo na demografsko zimo, ki jo doživlja Evropa. “Otroci so ponos družine”.

V Panami je bil priča številnim srečanjem, na katerih je prišlo do izraza “nalezljivo” veselje mladih. To je bil njihov praznik, obenem praznik za Panamo in vso Srednjo Ameriko, ki jo zaznamujejo spori in nemiri, zaradi česar je željna upanja, miru in pravičnosti. Mladi iz vsega sveta so pripravili prvo “simfonijo” obrazov, ki je tipična za ta mednarodni dogodek. V številnih srečanjih so mladi veselo vihrali z zastavami držav iz vsega sveta: to je “preroško znamenje”, ki gre proti toku, saj vsi lahko vidimo, kako se danes spet porajajo spori in nacionalizmi, ki dvigajo nove zidove in onemogočajo srečanje med ljudstvi. “To je znamenje, da mladi kristjani v svetu so kvas miru”.

Pomemben trenutek SDM je vedno tudi križev pot z mladimi. Pomemben je, je dejal papež, ker “tam se lahko naučiš potrpežljive, tihe in konkretne ljubezni”. Moliti križev pot pomeni hoditi skupaj z Marijo za Jezusom.

Papež je nato spregovoril o številnih mladih, žrtvah najrazličnejših oblik suženjstva in revščine. V Panami se je z nekaterimi tudi srečal v zaporu in domu za mlade, obolele z aidsom.

Višek Svetovnega dneva mladih pa sta gotovo bila sobotno bdenje in nedeljska maša z mladimi. Bdenje je lepa priložnost za živ dialog z mladimi (zbranih naj bi bilo nad 600 tisoč), ki so prehajali od trenutkov navdušenja do poslušanja, molitve in molka. Papež jim je spregovoril o Mariji, ki je kljub svoji majhnosti bolj kot kdor koli drug vplivala na zgodovino človeštva: ona je prava “Božja influencer”! Pri velikem sklepnem bogoslužju pa je vstali Kristus spregovorili mladim iz vsega sveta in jih pozval, naj živijo evangelij v današnjem dnevu. “Mladi niso jutri, mladi so danes”, danes, ki pripravlja jutri. Oni so “danes” Cerkve in sveta. Papež je tudi spomnil, da številnim mladim po svetu manjka to, kar je najbolj osnovno, izobrazba, delo, skupnost in družina. Odrasli so odgovorni, da mladim rodovom to zagotovijo.

DD

01.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!