Ministrica dr. Helena Jaklitsch v Videmski pokrajini

Fotografije: Urad RS

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj, 31. oktobra 2021, mudila v Videmski pokrajini. V luči praznika vseh svetih je v Bardu obiskala grob Viljema Černa, zavednega Slovenca in kulturnega delavca, ki je umrl leta 2017. Ministrica je v imenu Republike Slovenije položila tudi venca k spomeniku odporništva v Čedadu in spomeniku padlim partizanom v Osojanah v Reziji, kjer se je srečala tudi z županjo občine Anno Micelli.

Na kratkih spominskih slovesnostih v Čedadu in Reziji je ministrica zbrane tudi nagovorila.  Spomnila je na mnoge mlade fante, ki so bili pripravljeni, za ideale, v katere so verjeli, žrtvovati največ, kar so imeli – svoje življenje, obenem pa spodbudila tudi k razmisleku za prihodnost. »V spoštljivem spominu na preteklost, iz katere se ne bi smeli bati učiti, čeprav so bile lekcije težke in zahtevne, bi morali premišljevati sedanjost in načrtovati prihodnost. Danes ne govori več orožje, kar je dobro in prav. Govori pa še vedno prepogosto trda beseda, izključevanje, strah pred drugim. To je danes naša bitka, ki ji velja nameniti naše moči. Tudi zato da, kot pravi slovenska himna, ne vrag, le sosed bo mejak,« je ministrica zaključila v Reziji.

V Bardu je ministrico dr. Jaklitsch sprejela predsednica Centra za kulturne raziskave Luisa Cher. Skupaj sta se sprehodili do groba velikega človeka in narodnega buditelja Viljema Černa, kjer je ministrica prižgala tudi svečo v poklon pomembnemu stebru slovenstva v Terskih dolinah. V krajšem pogovoru sta spregovorili o življenju in izzivih, s katerimi se srečuje slovenska manjšina v teh krajih. V tem delu Videmske pokrajine je namreč zahtevno živeti slovensko stvarnost, zato velja še toliko bolj pozdraviti ter podpirati napore in trud tamkajšnjih Slovencev.

Zelo prijeten in vsebinsko bogat pogovor je bil z županjo Rezije Anno Micelli. Z ministrico sta govorili o potencialih tega območja, trenutnih projektih in načrtih za prihodnost. Županja je izpostavila dobro sodelovanje s predstavniki slovenske jezikovne skupnosti in z obmejnimi slovenskimi občinami, še posebej sodelovanje na področju turizma z občino Bovec. Želijo si, da bi občine, ki ju povezuje Kanin, medsebojno povezali tudi s turistično ponudbo. Do Rezije bi radi pripeljali tudi kolesarsko pot Alpe Adria ter okrepili povezave z Učjo, po število prebivalcev najmanjšo, a zato nič manj pomembno, vas. Želijo si izboljšati telefonsko omrežje, velik pomen pa dajejo tudi zagotovitvi ustreznih pogojev za šolanje otrok v Reziji, ki so prihodnost. Županja je ministrici še na kratko predstavila delo medobčinske zveze osmih občin na področju med Trbižem in Možacem, kjer je prav županja Micelli kot ena od treh članov izvršnega odbora pristojna za projekte, ki se nanašajo na manjšinske jezike. Ministrica se je županiji zahvalila za odlično delo in za naklonjen odnos do slovenske skupnosti na tem območju in z veseljem sprejela povabilo pri sodelovanju iskanja idej za nove projekte, namenjene večji prepoznavnosti manjšin in medsebojnem povezovanju.

Lep zgled medsebojnega povezovanja občin na obeh straneh meje je bila tudi prisotnost župana občine Bovec Valterja Mlekuža in župana občine Kobarid Marka Matajurca na spominskih slovesnostih. Z njima je nekaj besed z veseljem izmenjala tudi ministrica.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme