Memorial Aleksij Soban

Piše: SD

Doberdob, Tržič / Šport, spomin in dobrodelnost

Pred dobrim letom nas je zapustil Aleksij Soban, za nekatere oče, mož, sin in brat, za večino izmed nas pa dober prijatelj. V srcih vseh, ki smo ga imeli radi, je pustil veliko praznino: pogrešamo njegov nalezljivi nasmeh, prijaznost in smisel za humor. Še vedno se močno občuti njegova odsotnost, saj je bil oseba, ki za sabo pušča sled. V njegovi družbi je vsakdo lahko našel spoštljivega, živahnega ali modrega sogovornika. Aleksij je takoj zaznal, koga je imel pred sabo, zato je drugemu vedno spregovoril s sočutjem.

V najstniških letih je študiral na klasičnem liceju Trubar, že takrat je bil nogomet ena od njegovih največjih ljubezni. Zaradi tega in zato, ker je po značaju vedno bil družaben, je velikokrat bil med glavnimi organizatorji srečanja Licej-Ex licej: to je nogometni turnir goriškega klasičnega liceja, ki poteka vsako leto; vabljeni so tudi nekdanji licejci, ki igrajo nogometno tekmo proti višješolcem. Že na lanskem turnirju so se navzoči pred začetkom tekme z minuto molka spomnili na pokojnega Aleksija; letošnji dogodek pa je bil uradno preimenovan v Memorial Aleksij Soban. V četrtek, 1. junija 2023, je na doberdobskem igrišču društva Mladost pred začetkom igre spregovoril Aleksijev svak Miloš Čotar, ki je vse pozval, naj se zgledujemo po njem, ki si je ob takih priložnostih vedno prizadeval, da bi se vsi zabavali.

Dan kasneje je v Tržiču potekala prireditev Festa dello Sport: to je 4-dnevni športni dogodek, namenjen otrokom in mladim, ki se ga je letos udeležilo 21 športnih društev in več kot 600 mladih športnikov. Fabio Manfrin je eden od ustanoviteljev amaterskega nogometnega društva S. C. Arsoni, katerega član je 20 let bil tudi Aleksij; v sklopu omenjene tržiške športne prireditve je Fabio priredil dobrodelni nogometni turnir za otroke: namen turnirja, na katerem sta sodelovala nogometna kluba Turriaco in Aris San Paolo, je bil zbiranje sredstev za defibrilator, ki bi ga darovali občini Tržič. Kdor želi, lahko še prispeva svoj dar v spomin na Aleksija (Fabio Manfrin, tel. štev. +39 339 810 9876).

Na obeh dogodkih so bili prisotni Aleksijevi svojci. Na neki način je bil navzoč tudi on, nenazadnje na fotografiji na turnirju malih nogometašev, na kateri je bil – kot vedno – iskreno nasmejan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme