Marija, majniška Kraljica

Piše: IŠA

Deveta številka otroške revije Pastirček v 77. letniku

Ko nas prijazna pomlad s svojimi rahlokrilimi koraki popelje v prelestni maj, v katerem se razbohoti brstenje zelenja in svoje pisane glavice razpno najlepše in najbolj opojno dehteče cvetke, misel takoj splava k naši nebeški Materi, “ki roža je med rožami”, kot jo poimenuje ena izmed čudovitih slovenskih majniških pesmi. Prav Mariji je posvečena pesem tenkočutne pesnice Ljubke Šorli (30. aprila letos je poteklo 30 let, odkar je odšla v večnost) z naslovom Med otroki je Mariji lepo, ki pripoveduje, kako bi Marija rada na svojem majskem obhodu zemlje obiskala vse otroke. O tem prekrasnem mesecu (včasih smo po hišah in šolskih razredih pripravljali Marijine oltarčke in pazili, da bi cvetje na njih nikoli ne ovenelo), v katerem se prepleta tisočero vonjav in se otroci veselijo prvih toplejših sončnih dni, ki prinašajo tudi doživete družinske praznike, kot so prvo sveto obhajilo, birma, Marijine pobožnosti – šmarnice, in se daleč na obzorju že smejijo počitniški dnevi, spregovori v deveti, majski številki Pastirčka njegov urednik Marijan Markežič. Otroke spodbuja, naj se še malce potrudijo, da bo spričevalo čim lepše in zato počitnice čim slajše. Obenem jih spominja, naj ne pozabijo z risbicami sodelovati na natečaju za naslovno stran Pastirčka za leto 2023/2024. Podrobne napotke za to najdejo na 30. strani majske številke, ki prinaša tudi zapis Marize Perat Krasni majnik že razgrinja / po dobravah žlahtni cvet. Naslov je avtorica, vselej zelo pozorna na verske vsebine, povzela po eni najlepših Marijinih majniških pesmi. V zapisu pravi med drugim, da vsi lahko Mariji spletemo venec naših najlepših lastnosti. Vanj vpletemo ljubezen, dobra dela, ubogljivost, marljivost, srce … S cvetličnim okraskom je prispevek opremila Monica Quaggiato. Obhajilno pesem bl. Lojzeta Grozdeta pa je kot vedno zelo spevno na notno črtovje postavil Patrick Quaggiato, da jo bodo mali pevci lahko radostno zapeli, tudi ko bodo njihovi vrstniki prvič prejeli Jezusa v srce. Z Marijo in majem so povezane križanke in zanke, ki jih prinaša rubrika Čas za igro izpod peresa nepozabne ilustratorke Paole Bertolini Grudina, ki v rubriki Spoznavajmo Sv. pismo predstavlja tistega apostola, ki mu je Jezus izročil ključe nebeškega kraljestva. Z možem Walterjem Grudino je tudi snovalka rubrike Zgodbe iz Svetega pisma, v kateri je tokrat protagonist Mojzes; prav on je z Božjo pomočjo vodil izraelsko ljudstvo iz egiptovske sužnosti. Kot zmeraj je besedilo opremljeno s prikupnimi vajami.

Bertolinijeva se podpisuje še pod prispevkom Halo? Tukaj lev!, ki opisuje vse vrline in zanimivosti kralja živali. Vse je opremljeno z njenimi značilnimi iskrivo privlačnimi ilustracijami toplih barv. Opisano je uporabno tudi pri uri naravoslovja. Na etične strune je uglašena basen Miška in žaba, ki jo zelo povedno predstavlja s svojimi lepimi ilustracijami Danila Komjanc. Hudobna žaba je hotela ukaniti miško, a jo je sama skupila, saj se je njeno noro poskakovanje končalo v kljunu ptice roparice. “Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade” pravi slovenski pregovor …

Kaj je to gozdna jasa in kako lepo je na njej spomladi, razkriva Barbara Rustja v Naravoslovnem kotičku za najmlajše, v katerem spregovori tudi o podrasti in njeni raznolikosti. 

Kakšna je razlika med pršutom, ki je bil gotovo na naših prazničnih mizah za Veliko noč, in šunko, kakšna pa med jajci in pirhi, razlaga rubrika Kje, kako in zakaj … Kakšne nevšečnosti prinaša požrešnost, pa je razbrati iz zabavnega nadaljevanja zgodbice o dveh zajčjih bratcih Pikcu in Puhku, ki jo z duhovitim peresom, polnim domišljije, piše Lidija Jarc, opremlja pa ravno tako privlačno Monica Quaggiato.

Kmalu bodo zrele češnje. Izvrsten mora biti češnjev kolač! Na 24. strani majske številke Pastirčka že vse diši po njem. Likovna umetnica Vesna Benedetič, ki se očitno rada suče ne samo med čopiči in barvami, ampak tudi med pekači in pečicami, z besedo in sliko natančno opisuje, kako ga lahko pripravimo. Opis spremlja čudovita ilustracija njenih ljubih prijateljčkov. Spretnim prstkom pa tokrat predlaga, naj izdelajo lične kazalke iz lesenih paličic od sladoleda in kartončkov bristol.

Pastirček slaščičar v družbi Grazielle in Katerine ponuja recept sladkih kokosovih kroglic, ki jih bodo njegovi sladkosnedi prijatelji lahko kar sami pripravili.

Packo v svoji makaronski govorici, ki jo bodo v lepo slovenščino prestavili marljivi učenci, zatrjuje, da je njegov najlepši šolski predmet … odmor! Ta je sicer kar zahteven (?), saj je treba v kratkem času postoriti marsikaj!

Pastirčkova pošta, v kateri je kopica krasnih risbic, tudi z velikonočnimi in spomladnimi vsebinami, prinaša poročilo in lepo, veliko barvno fotografijo s predstavitve dveh knjig, Zgodbe Svetega pisma Stare zaveze in Zgodbe Svetega pisma Nove zaveze. Ob prisotnosti velikega števila malih in velikih gledalcev, pevcev OPZ SCGV Emil Komel  (pevovodkinja Damijana Čevdek Jug) in F. B. Sedej (Martina Hlede) ter Marijana Markežiča, ki je pomenljivi večer povezoval, so ju predstavili 13. aprila 2023 v KCLB. Kako sta publikaciji štirično izoblikovala z žal že pokojno ženo Paolo Bertolini, je spregovoril Walter Grudina, o pomenu podoživljanja svetopisemskega sporočila in ilustracij pa je prispevek napisal David Bandelj.

Zdaj knjigi že pridno uporabljajo osnovnošolci kot delovna zvezka pri veroučnih urah.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme