Mariborski škofijski arhiv na spletu

Mariborski nadškofijski arhiv bo, po zgledu mnogih zahodnih škofij, kmalu ogromno gradiva predal svetovnemu spletu. Slovenski škofje so določili, naj se digitalizirane matične knjige mariborske nadškofije vrnejo na internet. Na spletni strani škofovske konference piše: “Škofje so sklenili, da bo Nadškofija Maribor na spletu objavila matične knjige, ki vsebujejo podatke, starejše od sto let”. S tem bodo sledili avstrijskemu zgledu, kjer so škofije matične knjige digitalizirale in postavile na internet.
Mariborska nadškofija je namreč skupaj z graško škofijo med leti 2010 in 2013 digitalizirala obsežno gradivo, da bi se tako ohranilo pred poškodbami in zobom časa. Graška škofija je nato vse digitalizirane matice dala na splet, mariborska pa je to storila le za nekaj tednov. Poslej pa so digitalizirane matice mariborske, celjske in murskosoboške škofije dosegljive samo na računalnikih v čitalnici Nadškofije Maribor.
Po odločitvi škofov je vršilec dolžnosti ravnatelja arhiva Bernard Geršak na spletnih straneh Nadškofije Maribor pojasnil: “V Nadškofijskem arhivu Maribor smo z veseljem vzeli na znanje sporočilo plenarne seje Slovenske škofovske konference, da so škofje potrdili objavo starejših matičnih knjig mariborske škofije na spletu (matične knjige, ki vsebujejo podatke, starejše od sto let). Takoj smo pristopili k izvrševanju tega sklepa, vendar pa bo za izpolnitev potrebno izvesti še nekaj prilagoditev. Predvsem moramo nadgraditi tehnično infrastrukturo in posodobiti podatkovno bazo zbirke digitaliziranih matičnih knjig. Prav tako še nimamo potrjenega dogovora z upravljavcem spletnega portala. Časovni načrt izvedbe tako trenutno še ni pripravljen, ker to ni odvisno samo od nas. Podrobnejše informacije v zvezi z objavo matičnih knjig bomo objavljali na naši spletni strani”.
Neuradno smo izvedeli, da (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Tino Mamić

Nadškofija Maribor / Dobrodošla novost

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme