Ljubeč spomin na naše rajne in zahvala za božje darove

Piše: Iva Koršič

Tretja številka otroške revije Pastirček v 77. letniku

November nas s svojo otožnostjo ob deževnih dneh in postopnem odpadanju listja, ki ga jesen obarva v tisočere tople barve, predvsem pa s svojima dvema praznikoma Vseh svetih in Vernih duš, sili v razmišljanje o poslednjih stvareh. Ko se z veliko ljubeznijo spominjamo na svoje pokojne, se v naše misli prikrade vprašanje, kako bo pa z nami, ko bomo prestopili prag večnosti? Bomo deležni večnega veselja, se bomo srečali s svojimi dragimi, ki so odšli pred nami v onstranstvo? Težka vprašanja, katerih odgovori so nam neznani. Poleg teh podob pa nam mesec listopad nasuva v naročje obilico jesenskih darov, za katere se Bogu zahvaljujemo še posebno na zahvalno nedeljo, ki jo navadno sredi novembra imajo po naših vaseh in mestih. Kot bralce v tretji, novembrski številki Pastirčka opozarja njegov urednik Marijan Markežič, sta konec meseca praznik Kristusa Kralja (20.) in začetek adventa (27.). Našim dragim umrlim je v Pastirčku namenjena pesem Večna luč naj jim sveti. Misel na vse svetnike in naše rajne je prisotna tudi v rubriki Čas za igro, ki si jo je z veliko predanostjo otrokom zamislila Paola Bertolini Grudina, zdaj že sama med pokojnimi. Križanke in risbice nestrpno čakajo, da jih bodo otroške roke dopolnile, kot tudi njeno rubriko Spoznavajmo Sveto pismo. Njene nežne ilustracije kot zmeraj bogatijo Zgodbe iz Svetega pisma, ki jih na otrokom privlačen način predstavlja Walter Grudina. Ob skorajšnjem pričakovanju Božjega rojstva tokratna zgodba razkriva, zakaj je Bog poslal svojega Sina Jezusa med nas. Sv. Janezu Evangelistu pa je dal videti prekrasno nebeško kraljestvo, kjer nam bo dano večno živeti, če bomo na zemlji živeli po Kristusovih naukih.

Kako lepo je namenjati starejši osebi vljuden pozdrav, nazorno prikazuje strip, ki sta ga štiriročno izdelala omenjena pisca in ilustratorja in ob koncu pridala še vprašanje, kako se otroci sami počutijo, ko pozdravijo ali se pozdravu izognejo. Zdi se, da je zadnje čase ta vljudnostna gesta šla popolnoma v pozabo …

Kako je mestna miš obiskala sorodnico na podeželju in kaj je tam spoznala, pripoveduje basen, ki jo prikazuje Danila Komjanc v obliki dopolnjevanke.

Ali otroci, ki se po trgovinah in pekarnah željno ozirajo po piškotih, še vedo, kako te sladkarije sploh pripravljamo? Nekaterim je morda znano, ker pomagajo mamicam pri peki … Kako pa se izdelujejo testenine, ki jih tudi že najdemo lepo zapakirane? Kaj pa so to kuskus in koruzni kosmiči? Na vsa ta vprašanja bodo otroci našli odgovor v rubriki Kje, kako in zakaj … Tehnologija. Prisrčno pa se bodo nasmejali, ko bodo popravljali vragolije, ki jih je tiskarski škrat počenjal v imenitni gostilni pri Jelenu in popačil jedilnik!

Jesen s svojim pisanim čopičem obarva liste v čudovite barve. Prav o tem spregovori tokratni Naravoslovni kotiček Barbare Rustja, ki vabi otroke, naj v gozdu poiščejo take liste, ki jih bodo lahko v tehniki kolaža uporabili za upodobitev raznih živali. Nekaj primerkov bodo našli že na Pastirčkovi strani.

Pastirčkovi prijatelji bodo z zajčkoma Pikcem, Puhkom, njuno mamico Sivko in psom Runom lahko spremljali razlago veverice Ice ob ogledovanju kraške gmajne. Izvedeli bodo, kaj so to vrtače, kaj je planota, kaj kraška jama, v kateri so stalaktiti – kapniki, ki rastejo s stropa navzdol, in stalagmiti, ki rastejo navzgor, pa presihajoča jezera, kot je npr. Doberdobsko, reke ponikalnice, kot je Timava, in še veliko drugih zanimivosti matere narave. Prikupno zgodbico o puhastih zajčkih piše Lidija Jarc, z lepimi ilustracijami besedilo opremlja Monica Quaggiato. Za rubriko Zapoj z menoj je tokrat Patrick Quaggiato, za mladinski zbor in klavir, uglasbil pesem Razdejanje z zelo žalostno vsebino. Spesnil jo je Pavel Vidau; snov zanjo mu je nudila uničujoča vojna, ki jo je sprožil ruski napad na suvereno državo Ukrajino.

Sonce se je umaknilo iz mesta, ko so se prebivalci zgornjega in spodnjega dela sprli med seboj. Le prijateljsko podajanje rok ga je spet privabilo v pusto, megleno sivino, ki se je razblinila ob svetlobi sončnih žarkov. Tako je blagodejen vpliv miru med ljudmi na vse z jasno vzgojno noto opisala Mariza Perat.

Ko v vlažnih jesenskih dneh pritisne mraz, se tako prijetno prileže topla čokolada. Te se veselita tudi Medo in Zajček, ki vroči skodelici že držita med šapicama in tačkama, bralcem pa se že cedijo sline ob receptu, ki ga je natančno napisala Vesna Benedetič. Zanje si je zamislila tudi adventni koledar. Tega bodo spretni prstki po njenih navodilih lahko pripravili tudi sami.

Kot vselej je na Pastirčkove strani skočil Pacek, ki v svoji makaronščini zagotavlja sošolki, da bo kar on popravljal njene napake (!).

Pastirčkova pošta je zelo pisana, saj je v njej kopica krasnih risbic z najrazličnejšimi motivi malih risarjev iz raznih slovenskih šol in vrtcev.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme