Limonada slovenica na festivalu Čufarjevi dnevi

Z velikim veseljem in zadoščenjem so igralci Dramske družine SKPD F. B. Sedej iz Števerjana sprejeli vest, da je bila njihova predstava Limonada slovenica avtorja Vinka Möderndorferja, v natančno izdelani režiji Franka Žerjala, sprejeta na festival ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva Čufarjevi dnevi 2012. Letos beleži ta festival že 25. izvedbo in je v teh letih postal odmeven, kot tudi nagrade, ki jih podeljujejo na njem. Strokovna žirija bo namreč podelila Čufarjeve plakete za najboljšo predstavo po izboru žirije (denarna nagrada), za najboljšo žensko vlogo, za najboljšo moško vlogo, o najboljši predstavi in prejemniku Čufarjeve plakate pa glasujejo tudi gledalci. Selektor Brane Kraljevič je med 23 gledališkimi predstavami, ki so se skladno s pravilnikom prijavile k sodelovanju, izbral 8 predstav, in sicer: Zaigraj še enkrat sam (Šentjakobsko gledališče Ljubljana); Vražji fant z zahodne strani (Loški Oder Škofja Loka); Hipnoza (KD igralska skupina pri GTČ Jesenice); Otroci Lenta (DKD Svoboda Senovo); Mularija (Gled. Šola I. gimn. Maribor); Žalujoči ostali (Dramsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici); Burka o jezičnem dohtarju (SKD Tabor Trst); Limonada slovenica (Dramska družina F. B. Sedej Števerjan). Pri izboru je selektor upošteval izbor besedila, njegovo aktualnost in primernost glede na uprizoritvene potenciale; dramaturško preglednost, ki se kaže v izčiščeni in jasni zgodbi in medosebnih odnosih; režijo, njeno jasno in profilirano vizijo in zanesljivo vodenje celotne uprizoritve; igro, ki se kaže v zaokroženo izdelanih likih s prepričljivo in intenzivno odrsko prisotnostjo; vizualno in zvočno opremo, ki morata biti domiselni, fantazijsko razkošni in funkcionalni.
Letošnji Čufarjevi dnevi bodo potekali od 14. do 19. novembra v dvorani GTC Jesenice. Vsaka udeležena igralska skupina prejme priznanje za sodelovanje.
Števerjanskim igralcem in njihovemu režiserju Franku Žerjalu in vsem, ki so v zakulisju prispevali k izbrušenosti predstave, iskreno čestitamo za ta ponovni uspeh, ki se pridružuje tistemu z regijskega srečanja Linhartovega srečanja severne Primorske, na katerem je Marinka Černic prejela nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo za vlogo Rozalije, ki je zaživela v njeni natančni in živahni igri ter jezikovni narečni barvitosti.
IK

Dramska družina SKPD F. B. Sedej Števerjan

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme