Lepa priložnost za poglabljanje znanja

Tako kot prejšnja leta so tudi letos cerkveni pevci s Tržaškega z avtobusom in avtomobili odšli na pevski seminar. Prvo nedeljo v avgustu so se odpravili na pot, ki jih je tokrat vodila v Laško. Zbrali so se pri večerji v hotelu Walnes Park Laško, ki nudi vse ugodnosti za prijetno počutje. Po dolgi in zahtevni sezoni je bila izbira kraja za osvežitev in sprostitev ob reki Savinji prav dobrodošla. Obenem je bila tudi lepa priložnost za druženje in razvijanje prijateljskih vezi med pevci posameznih zborov.
Za dobro počutje ni dovolj zgolj uživanje, potrebno je še nekaj več, notranje zadovoljstvo, ki ga človek lahko ima le, če osrečuje sočloveka. Za dosego tega cilja kot pevci je potrebna poglobitev v to, kar lahko pripomore k oplemenitvi glasov za prihodnjo sezono.
V tem smislu so se pričele intenzivne vaje ob poldevetih z zborovodjo Mirkom Ferlanom, ki je vodil posvetni del programa. Po polurnem premoru se je ob polenajstih pričel litugični del s prof. Heleno Fojkar Zupančič, ki jo je na klavir spremljala gospa Angela Tomanič. Popoldnevi so bili namenjeni spoznavanju okolice in njenih zanimivosti. Poleg pevcev je bilo tudi devet gojencev orgelskega tečaja, starih od 9 do 15 let; tečaj je vodil Gregor Klančič. Za otroški zbor in njegovo ustvarjanje so poskrbele prof. Helena Fojkar, Renata Vereš in Marja Feinig. Da je vse potekalo, kot je treba, so poskrbeli predsednik z odborniki in drugimi sodelavci ZCPZ.
V torek popoldan so se pevci in spremljevalci odpravili v kraj, ki je postal širše znan leta 2009 z imenom Barbara rov (Huda jama). V dolžini samo 15 m tega rova, kjer so v letih 1902 do 1942 kopali rjavi premog, so do sedaj izkopali posmrtne ostanke več kot 400 ljudi. Storilci pokola, ki so ga zagrešili maja in junija leta 1945, so napravili vse, da bi prikrili svoj zločin in zabrisali sledove. O tem zločinu, o tej rani slovenskega naroda, je spregovorila prof. Lučka Peterlin Susič. Vidno ganjena je prehodila žalostno pot teh žrtev, ki so končali v teh še nepopolnoma raziskanih rudniških rovih. Koliko je še teh trupel v dveh navpičnih slepih jaških, je stvar nadaljnje raziskave. Iz kraja žalosti je pot vodila v Rogatec, kjer so si izletniki ogledali “skansen” kmečkih poslopij – muzej na prostem. Prvotna zamisel ohranitve rojstne hiše pesnika Jožeta Šmita je z leti prerasla v “skansen”, ki je bil leta 1997 nominiran za evropski muzej leta. Jedro muzeja sestavljajo izvirni objekti in rekonstrukcije obrtniških in gospodarskih objektov (predstavitvi stanovanjske hiše so sledili gospodarsko poslopje, štala, dvojno vezalni kozolec …). Ob vrnitvi je bil še krajši postanek v Šentjurju v železniški kantini pri društvu malih vinogradnikov ob osvežilni pijači pred večerjo.
Z razgibavanjem zaspanih mišic so se pričele tudi v sredo glasovne vaje, preden se je pričelo poglabljanje v nov program skladb za novo sezono. Popoldne je bil namenjen obisku pivovarne Laško. Zvečer pa je msgr. Franc Vončina daroval mašo za pokojne pevce; s pesmijo je daritev spremljal Združeni zbor Zveze pod vodstvom Edija Raceta, ob orgelski spremljavi gospe Angele Tomanič. Naslednji dan proti večeru je pričelo deževati. Ohlajeno ozračje je na poti do cerkve ob mirno tekoči Savinji dobro vplivalo na počutje. Cerkev se je kljub dežju polnila s poslušalci za končni koncert udeležencev orgelskega tečaja, ki ga je vodil Gregor Klančič. Nastopilo je devet gojencev, starih od 9 do 15 let. Najprej je Niko Trento zaigral Bachov koral, Francesca Mancini pa taizejsko Alelujo, Tina Žbogar ljudsko Angelci vsi prihitite, njena sestra Veronika je zaigrala Kimovčevo Oče večni, na oltar, Rachele Valeri pa Troštovo priredbo pesmi Hvali svet, Odrešenika, Rok Dolenc je predstavil priredbo črnske duhovne Go, tell it on the Mountain, Borut Štoka je zaigral Doktoričevo Oh, prizanesi, Ivana Pahor znano Hvala večnemu Bogu; zadnjo skladbo večera je zaigral Rok Dolenc, Toccato francoskega skladatelja Theodora Duboisa.
Nastopu organistov je sledila maša, ki jo je daroval celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, z njim sta somaševala msgr. Franc Vončina in župnik Rok Metličar. Na začetku je imel uvodni pozdrav predsednik ZCPZ Marko Tavčar, ki se je zahvalil škofu msgr. Lipovšku za obisk, obenem je predstavil delovanje ZCPZ iz Trsta in pomen, ki ga imajo cerkveni pevski zbori v svojem okolju za ohranjanje slovenskega jezika in besede, še posebno v mestnem predelu. V homiliji je škof msgr. Lipovšek poudaril osnovno nalogo cerkvenega petja in glasbe, ki občestvo uvajata v globlje dojemanje božjih skrivnosti.
Zato je duhovna dimenzija tega petja povezana tudi z dimenzijo oplemenitenja in ohranjanja žlahtnosti jezika in kulture v določenem prostoru. Mašo je s petjem spremljal Združeni zbor Zveze pod vodstvom Edija Raceta z Vrabčevo tretjo mašo, na orgle je spremljal Gregor Klančič. Večer se je končal ob gledanju DVD letošnjega božičnega koncerta pri sv. Justu v Trstu, ki ga je prinesla ga. Irma Piščanc.
Bližal se je sklepni del seminarja s predstavitvijo naštudiranega programa. V župni cerkvi sv. Martina je med mašo, ki jo je daroval župnik Rok Metličar, so prepričljivo zadonele tretja maša Staneta Maliča in ostale pesmi sakralnega programa (Dobri Zveličar, Filip Terčelj; Darovanjska, France Kimovec; Knezi rajski, prihitite, Karlo Adamič; Hvali moja duša Gospoda, Jože Trošt; Aleluja, vzhodni napev) pod vodstvom prof. Helene Fojkar Zupančič in ob orgelski spremljavi Angele Tomanič. Pod njenim vodstvom je pri maši iz otroških grl zadonela taizeiska Glorija. Konec pevskega seminarja je bil v hotelski vstopni hali. Na koncertu je najprej zaigrala skladbo korejskega skladatelja Yruma “A River Flows In You” Rachele Valeri. Nato so otroci na šaljiv način v zborni recitaciji povedali, kako so se zabavali med seminarjem. Pod vodstvom prof. Fojkarjeve, ki je vsak dan vadila z njimi, so zapeli taizejsko Glorio in še triglasno priredbo ljudske Moj očka ima konj'ča dva ter ponarodelo Tri planike ob spremljavi treh kitar in na koncu še pesem Marka Fischerja Ko se smeješ, pri kateri je na klavir spremljal Gregor Klančič. Nato je predsednik ZCPZ Marko Tavčar pozdravil in se zahvalil županu Francu Zdolšku in župniku Roku Metličarju in jima podaril paket gasbenih izdaj ZCPZ. Ob tem je obnovil misel, ki jo je izrekel v cerkvi ob obisku škofa msgr. Lipovška, o pomenu sakralnega petja za ohranjanje slovenstva na Tržaškem. S svojo priredbo črnske duhovne pesmi je nato nastopil Rok Dolenc; prof. Lučka Peterlin Susič je prebrala pesem letošnjega seminarja, kot zna le ona, v ironičnem tonu je povzela dogajanje med tednom.
Na koncu je pred združeni zbor pevk in pevcev stopil zborovodja Mirko Ferlan, ki je ves teden vadil posvetne skladbe. Po uvodni Vrabčevi Pojemo, na besedilo Aleksandra Furlana, je zapel Dve let in pol Tomaža Habeta in še venček Dober večer v domiselnem prepletanju znanih ljudskih pesmi v harmonizaciji Silvestra Miheliča. Na koncu tega večera so otroci izročili mentorjem lep cvetlični spomin v zahvalo za njihov trud.
Pavel Vidau

Pevski seminar Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta v Laškem

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme