Kristjani in družba

Lani je v svoje programe vključila 165.000 ljudi

Lani je v svoje programe vključila 165.000 ljudi

Skrbno delovanje Slovenske karitas

V različne programe Slovenske karitas je bilo lani vključenih skoraj 165.000 ljudi, od tega 30.000 otrok in 49.000 starejših. V obliki materialne pomoči, darov, dela prostovoljcev, sredstev Fiha, države in lokalnih skupnosti ter hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim so v letu 2017 pomagali skoraj 95.000 ljudem po vsej Sloveniji.
Kot je na novinarski konferenci, ki je bila 12. aprila v Vrbju pri Žalcu, povedal generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič, pri svojem delu z ljudmi v stiski v zadnjih letih ugotavljajo, da se med njimi povečuje število posameznikov, ki živijo sami.
“Praviloma nimajo socialne mreže in se srečujejo z dolgoletno brezposelnostjo ali še nikoli niso bili zaposleni. V nekaterih primerih se kot posledica ali vzrok za revščino pridružujejo še težave v duševnem zdravju, vedenjske težave ali zasvojenost, zato se težko vključujejo v obstoječe oblike aktivnega zaposlovanja”, ugotavlja Uršič.
Ob tem je opozoril na to, da je vse več tudi gospodinjstev z rednimi zaposlitvami, ki zaradi nizkih prihodkov potrebujejo materialno pomoč. Med njimi so v porastu tudi mlade družine, ki se srečujejo z akutnimi obolenji in težkimi boleznimi.
Ker se razmere od lani niso bistveno spremenile, so v omenjeni humanitarni organizaciji znova pozvali k spodbujanju takega okolja in sistemskih rešitev, v katerih bodo delavci dostojno plačani za svoje delo, pa tudi k izvajanju programov zaposlovanja tistih ljudi, ki so že več let brez dela in imajo zdravstvene ali druge omejitve in tako ne sodijo v programe aktivne politike zaposlovanja.
Po besedah sodelavca karitas Petra Tomažiča je lani v njihovih dejavnostih sodelovalo skoraj 11.000 prostovoljcev, ki delujejo v 458 župnijskih karitas. Ti so ljudem v stiski razdelili 3497 ton hrane in skupaj podarili več kot 548.000 prostovoljnih ur. V obliki plačila najnujnejših položnic so lani pomagali 14.785 ljudem.
Skupna vrednost splošno-dobrodelnih in socialno varstvenih programov pomoči Slovenske karitas je v Sloveniji lani znašala skoraj 8,5 milijona evrov, za pomoč v tujini pa so namenili slabega pol milijona evrov. S sredstvi, zbranimi v akcijah za ta namen in razpisih za pomoč tujini, so pomagali predvsem v Afriki in na območjih Balkana. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

17.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!