Kufersin napovedal umik

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji je imelo v petek, 20. aprila, v prostorih društva Skala v Gabrjah 41. redni občni zbor. Vsakoletna skupščina tokrat ni bila volilnega značaja, saj sedanji odbor šele stopa v zadnje leto štiriletnega mandata. Vodstvo krovne organizacije slovenskega športa v Italiji bodo članice (športna društva iz treh pokrajin) obnovile čez leto dni. Organizaciji že polnih dvajset let predseduje Jure Kufersin, ki je na OZ napovedal, da se ob koncu mandata spomladi 2013 umika.
Občni zbor, ki ga je pozdravila sovodenjska županja Alenka Florenin, sta poleg točk, ki so formalno obvezne po obstoječi zakonodaji in statutu ustanove, obogatila dva posebna trenutka. Podelili so namreč priznanje za bogato kariero namiznoteniški igralki zgoniškega Krasa Katji Milič (letnik 1979) in zimzelenemu nogometašu doberdobske Mladosti Sandru Kobalu (1965). Nekoč so te nagrade izročali ob Našem športniku, ker so decembrsko prireditev z zadnjo izvedbo malce prevetrili, pa so pri ZSŠDI sklenili priznanja za športno kariero podeliti ob občnem zboru, nagrade zaslužnim športnim delavcem pa so razdelili že v januarju ob imenovanju športnih Oskarjev Primorskega dnevnika.

ogodek je oplemenitila še razprava o vlogi naših medijev v zamejskem športu. Moderator je bil Ivan Peterlin, sodelovali pa so odgovorni uredniki naših medijskih hiš, ki namenjajo največ pozornosti našemu športu: Marij Čuk (RAI), Aleksander Koren (Primorski dnevnik), Branko Lakovič (Slosport) in Igor Malalan (koprski Športel). Izmenjavo mnenj o tej temi od časa do časa nedvomno tudi potrebujemo. V tem okviru je uprava ZSŠDI pripravila izjavo v podporo Primorskemu dnevniku, ki jo je občni zbor osvojil. Odločno so v Gabrjah poudarili, da Primorski dnevnik mora živeti, saj je za vso našo narodno skupnost in tudi zaradi poročanja o zamejskem športu nenadomestljiv organ.

Poročilo predsednika Kufersina je bilo naravnano na temo sodelovanja, ne le med športnimi društvi, ki včasih uporabljajo finančna sredstva in človeške moči nesmotrno, pač pa tudi v manjšini nasploh. V medijih je predsednik tudi že omenil velik vprašaj glede denarja, ki ga bo preko javnih prispevkov imelo Združenje na razpolago v tem letu. V zadnjih letih je ZSŠDI v bistvu že moralo omejiti obseg svojega delovanja in oklestiti določene pobude, tako da v odboru upajo, da dodatni boleči rezi ne bodo potrebni. Ko smo že pri prisilno črtanih postavkah, športniki in časnikarji, ki spremljamo delokrog članic Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, zelo pogrešamo zlasti Zbornik slovenskega športa v Italiji, ki ga je celo desetletje vzorno urejeval kolega Branko Lakovič. Za tekmovalce je bila to izjemno privlačna knjižica, v kateri so malodane vsi zamejski športniki našli svojo fotografijo. Naš šport se je s to publikacijo najbolj nazorno predstavil bodisi italijanski javnosti bodisi v Sloveniji, za novinarje pa je bil almanah (ob spletni strani slosport) prava biblija za iskanje podatkov in kot arhivsko gradivo. Kot so ugotavljali ob njegovi ukinitvi, je bilo v stiski pač treba vzeti nekatere proračunske izbire, vendar o ponovni uvedbi Zbornika bi le kazalo spet razmisliti.

HC

Redni občni zbor ZSŠDI v Gabrjah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme