Kristjani in družba

“Kristus je izvir in Cerkev je reka”

“Kristus je izvir in Cerkev je reka”

Gorica / Dr. Nataša Govekar na Srečanju pod lipami

V velikem tednu je obiskala občinstvo, ki se je zbralo v mali dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž, direktorica teološko-pastoralnega oddelka v vatikanskem tajništvu za komunikacijo dr. Nataša Govekar. Na Srečanju pod lipami, ki sta ga priredila KC Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič, se je direktorica pogovarjala s časnikarjem Julijanom Čavdkom o posredovanju vizije papeža Frančiška po medijih.
Nataša Govekar je diplomirala leta 2001 iz slovenske književnosti na filozofski fakulteti v Ljubljani, nato končala še magisterij iz teologije in opravila doktorat na Papeški univerzi v Rimu. Živi v skupnosti sester centra Aletti v Rimu, ki ga vodi pater Marko Ivan Rupnik. V tem centru veliko predava predvsem o temi teologije in ikonografije oz. vsega, kar je povezano z duhovnostjo in umetnostjo. Februarja 2016 jo je Papež Frančišek imenoval za ravnateljico teološko-pastoralnega oddelka za komunikacijo, ki ga je sam papež leto prej ustanovil. Gostja je opisala delovanje, ki poteka v centru Aletti, in tudi funkcijo, ki ga imata atelier duhovne umetnosti, kjer se posvečajo mozaikom, in teološki atelier, poimenovan po patru Tomašu Špidliku. Ta atelier so ustanovili, da bi vsi teologi ustvarili neki most med znanjem in duhovnostjo. V tem je bil mojster pater Špidlik, zato je tudi atelier po njem imenovan.
V nadaljevanju je bil govor o delu, ki ga dr. Govekarjeva danes opravlja na oddelku za komunikacijo. Bila je zelo presenečena, ko jo je papež izbral za to nalogo in od takrat veruje in je priča tega, da ima Bog veliko fantazije, je žaljivo povedala. V rimski kuriji je prišlo do različnih reform, komunikacija je bilo tisto področje, ki je še posebej potrebovalo spremembe. Papež Frančišek je ustanovil to tajništvo, da bi Cerkev v današnjem času bolje komunicirala in odgovarjala na to, kar je njeno poslanstvo. Bistvena naloga teološko-pastoralnega oddelka je tudi, da tke vezi s krajevnimi Cerkvami in drugimi katoliškimi institucijami. Vse oblike komunikacije gredo skozi to tajništvo: od tiska in radia do televizije in modernih socialnih omrežij. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

13.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!