Krepitev meddruštvenega sodelovanja v našem športu

Prihodnjič širše o moškem košarkarskem evropskem prvenstvu v Sloveniji, ki se bo pričelo v sredo, 4. septembra, in pred katerim vlada razumljivo veliko pričakovanje.
Zadnji mesec pa je bilo v naši športni srenji v središču pozornosti poglavje o združevanju moči oziroma meddruštvenem sodelovanju. Pogovori v vročih poletnih mesecih so dozoreli v dva pomembna nova projekta, enega na Tržaškem, drugega na Goriškem, enega v košarki, drugega v odbojki.
Prva novica je, da bodo po dolgem času spet sodelovala res vsa naša košarkarska društva. V projekt Jadran sta se po več kot desetletju vrnila Bor in Breg, ki sta več časa – nekako, odkar je združeno ekipo pred propadom rešil in jo nekaj let upravljal goriški Dom – hodila svojo pot, deloma tudi skupaj (na mladinski ravni). Borova in Bregova uprava sta sprejeli postavke, ki v pogodbi Jadran že vežejo Dom, Kontovel, Polet in Sokol. Ker sta močna partnerja (mladinski pogon, članska ekipa, zgodovina), sta predlagala in menda tudi dosegla določene popravke k dosedanjim kriterijem za sodelovanje. Skupno delo vseh šestih slovenskih matičnih društev bo tako potekalo v enotnih mladinskih ekipah Under 15, U17 in U19. Mlajše postave, se pravi košarkarsko šolo, bo gojilo vsako društvo posebej, kar jamči kapilarno dejavnost na območju. Pri članskih vrstah pa klubi ravno tako ohranjajo določeno avtonomijo, da lahko negujejo svoje cilje, četudi z dogovorom, da najbolj nadarjene in perspektivne posameznike prispevajo v Jadranovo prvo ekipo, ki je tudi letos špica zamejske košarkarske piramide v državni C diviziji.
Za korenit preokret na pot sinergije so poskrbeli tudi v slovenskem odbojkarskem gibanju na Goriškem, tokrat zlasti pri moških, ki so ob vse bolj omejenem številu deklet v igri pod mrežo nedvomno bolj relevanten segment. Skupno močno člansko ekipo snujejo goriška Olympia, sovodenjska Soča in štandreški Val, ki s tem korakom presegajo nekdanje tudi ideološke pregrade. Reprezentančno šesterko, ki meri na napredovanje iz deželne C v državno B2 ligo in bi torej želela postati neka obsoška alternativa Slogi Tabor, so zaupali trenerskemu strokovnjaku, povratniku Fabriziu Marchesiniju, ki je kot podajalec in potem krmar svojčas pisal najlepše strani Valove epopeje. Iz treh sestavov posameznih društev so igralce strnili v dve združeni ekipi, delno se je združevanje sicer začelo že lani na relaciji Soča/Val. Sodelovanje pa bo potekalo tudi na ravni mladinskih postav.
Odmevni novosti na naši športni sceni sta pozdravila tako Združenje slovenskih športnih društev v Italiji kot tudi vodstvo naše manjšine, ki dosledno podpirata, tudi gmotno, projekte, ki stremijo k sodelovanju, kakovosti in racionalizaciji stroškov. Ne nazadnje je na osnovi poletnega preobrata – tega v društvih ne skrivajo – tudi ekonomski vidik. Klic na pomoč Jadrana in Sloge Tabor, najvišje postavljene slovenske košarkarske in odbojkarske ekipe, je najbrž zarezal določeno sled v tkivo zamejske skupnosti in glave naših športnikov ter športnih delavcev. Rešitev paradnih konjev sicer ni neposredno povezana z omenjenima dogovoroma o sodelovanju, pa vendar je dejstvo, da bosta Jadran in Sloga Tabor oktobra le na startu državnih lig, čeprav z zmanjšanim proračunom, posledica tudi želje po skupnem delu vodilnih v športnih društvih.
HC

Zadnji mesec je bilo v naši športni srenji v središču pozornosti poglavje o združevanju moči oziroma meddruštvenem sodelovanju

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme