Kot kapljice dežja ...

Piše: DD

Podgora / Praznik Rožnovenske Marije

Podgorska župnijska skupnost je tudi letos na prvo nedeljo v oktobru proslavila Rožnovensko Mater božjo. Verniki so molili rožni venec že ob 8.30, rožnovenskega slavja, ki je staro vsaj štiristo let, so se spomnili pri jutranji dvojezični maši, ki jo je vodil g. Chino Raugna, župnik v kraju Villa Vicentina. V vaški cerkvi sv. Justa je ob 14.30 navzoče najprej nagovoril župnik Josip Caha. Zbrali so se, da bi z Marijo molili za nas, za naše potrebe, za naše družine in za ves narod, pa tudi za Ukrajino, za pravičnost v svetu, da bi živeli v miru in svobodi, je dejal. Doživet rožni venec pred s cvetjem okrašenim Marijinim kipom in ob lepem slovenskem petju je potekal izmenično v italijanščini in slovenščini.

Po evangeljskem odlomku o Marijinem oznanjenju je g. Raugna v svojem nagovoru poudaril pomen molitve za skupnost, za družine, ostarele in mlade. “V Mariji zremo novo človeštvo,” je dejal. Božja izvoljenka je spremenila tok zgodovine, odprla je novo pot, vsi smo Božji posinovljeni otroci. Ona je ‘pomoč kristjanov’ in ‘Mati Cerkve’, pozna nas, ve, kaj potrebujemo, k njej se lahko zatekamo, da nam razpre skrivnosti rožnega venca. “Tako bomo lahko odkrili bolj duhovno vizijo svojega življenja.” Msgr. Renato Podbersič je dodal, da ima molitev rožnega venca najmanj 800 let tradicije, začetniki so bili redovniki, ki so po vzorcu 150 psalmov molili 150 očenašev, kasneje 150 zdravamarij. Ko so dominikanci v 15. stol. vzeli to molitev za svojo, se je zelo razširila. Sv. Janez Pavel II. je trem delom dodal še četrtega. Zakaj je ta molitev tako pomembna? “Če gremo na sprehod na Kras, vidimo, kako kamenje iz apnenca oblikujejo kapljice dežja.” Njim lahko primerjamo molitev rožnega venca, ki dan za dnem oblikuje nas in tiste, za katere ga molimo. Marija nas vodi k Jezusu, ki ga srečujemo v štirih delih RV: tako se lahko vživimo v Njegovo odrešilno delovanje. Rožni venec “lahko molimo po kapljicah, ko nam čas in duhovne energije to dopuščajo.” Rožnovenska Mati božja naj nam izprosi Božjo bližino, da se ne bomo bali napol praznih cerkva, vojne, koronavirusa, “vse je v Božjih rokah. In preko rožnega venca se mi predajamo v Božje roke”, je še dejal msgr. Podbersič.

Petje je nato spremljalo krajšo procesijo po vasi: z zvonika ga je spremljalo pritrkovanje. Ob vrnitvi v cerkev so bili še pete litanije, evharistični blagoslov in sklepna molitev, nato pa, na trgu, družabno srečanje za vse prisotne.

Preberi tudi

Če je Bog z nami, kdo more biti zoper nas?

Kristjani in družba

Med vojno in potresom

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme