Končno počitnice!

Piše: Iva Koršič

Deseta številka otroške revije Pastirček v 78. letniku

Skoraj se ne zdi res, a tudi letošnje šolsko leto se je končalo. Nehale se bodo vse skrbi. Šolska torba in druge potrebščine bodo zadremale v kakšnem zapuščenem kotičku otroške sobe. Tudi šola se bo prepustila lenobnemu počitku na žgočem poletnem soncu. Otroci, ki se že veselijo brezskrbnih dni, bodo iz šolskih klopi odnesli vse to, kar so se zanimivega v njih naučili. Obljubiti pa morajo, da bodo znanje izkoristili tudi v brezdelju. Kar bodo nepozabnega doživeli med prostim časom doma, v hribih, pri morju, na podeželju …, bodo pa lahko zabeležili in v sliki ali besedi zaupali Pastirčku. Med počitnikovanjem naj ne pozabijo na svojega največjega prijatelja – Jezusa, kot jim priporoča urednik Pastirčka Marijan Markežič v junijski, zadnji številki letošnjega letnika privlačne revije. Zamudnike spodbuja, naj čim prej pošljejo na uredništvo svoje likovne prispevke za naslovno stran Pastirčka v prihodnjem 79. letniku.

Deseta številka je vsa prežeta s počitniškim duhom. Neugnani fantiček iz stripa Walterja Grudine in Paole Bertolini se veseli počitnic, pri tem pa se sprašuje, ali je boljše med prostim časom lenariti doma pred televizijo, kar se rado prevesi v velik dolgčas, ali je boljše se družiti s prijatelji v poletnih središčih ali na skavtskih taborih. Vsak bralec naj pove svoje mnenje!

Andrejček v zapisu Počitniško pismo V. T. Arharja piše mamici s počitnic na morju. Pismu priloži še nekaj pik in vejic, da jih bo kar sama postavila na pravilno mesto, ker on zdaj za to opravilo nima časa! Nikar ne delajte tega, dragi otroci, drugače boste pozabili vse, kar ste se o ločilih naučili med poukom!

Dragi učitelji je naslov pesmice Barbare Rustja. V njej se petošolci poslavljajo od osnovne šole in se spominjajo na skupna šolska leta. Svojim učiteljem se zahvaljujejo za vse, kar so jim lepega posredovali.

Tudi igriva rubrika Paole Bertolini Grudina Čas za igro!!!, polna risbic, ki jih bodo mali risarji pobarvali in pri tem razrešili zanke, se nanaša na lepa srečanja ob morju. Na počitnice je naslov pesmi, ki jo je ob misli na slovo od šole lirično stkala pesnica Ljubka Šorli, iskrivo pa uglasbil Patrick Quaggiato. O gusarjih poje pesmica, ki jo predstavljata Lara Puntar in Cristina Pacor. Kot vselej jo bodo s klikom na QR kodo Pastirčkovi bralci lahko tudi poslušali. Spremlja jo pisana akvarelna risba s pogledom na gusarsko ladjo, ki se bliža otoku, na katerem je skrinja z zakladom.

Tudi nemarni Pacek se veseli, ker bo kmalu odvrgel v klet svoje knjige, zvezke … Morda jih bodo miške bolje uporabile kot on …

Pujsek Bine vabi najmlajše, naj se mu pridružijo pri opazovanju morskih čudes.

Murko in velika zmeda je naslov tokratnega nadaljevanja dogodivščin potepuškega mucka, o katerem piše Lidija Jarc, dogajanje pa ilustrira Monica Quaggiato. Murko je neprevidno skočil na cesto in avto ga je povozil. K sreči je ostal živ in voznik- očka ter mala Tjaša sta ga takoj peljala k živinozdravniku. Tam je ostal tri dni, potem sta ga dobrotnika odpeljala na svoj dom. A Murko je ljubil svobodo in si želel spet oditi na svojo staro češnjo. Ko pa je bil tam, se mu je stožilo po toplini doma. Vrnil se je k Tjaši pod pogojem, da bo vsak dan lahko šel na sprehod po okolici. Na resnejše strune je ubrana pesem Berte Golob Pastirčka. V njej poje o fantičku Frančišku in deklici Jacinti, ki se jima je prikazala Marija v Fatimi. Papež Frančišek ju je l. 2017 razglasil za svetnika. Da je molitev pogovor z Bogom, ki nas nadvse ljubi, ker smo vsi Božji otroci, opozarjata bralce v besedi in podobi Walter Grudina in Paola Bertolini Grudina v rubriki Zgodbe iz Svetega pisma –Jezusova molitev. Ilustratorka je za rubriko Spoznavajmo Sveto pismo! pripravila križanko, ob rešitvi katere se bo prikazalo ime zelo modrega kralja. O sv. Petru in sv. Pavlu, prvakih apostolov – sv. Petra je Jezus postavil za poglavarja Cerkve, sv. Pavla pa za oznanjevalca evangelija – piše neutrudna Pastirčkova sodelavka Mariza Perat; njuna godova namreč praznujemo 29. junija. V zapis na dveh straneh je jasno strnila njuni življenjski poti. Sveti Peter se je rodil ob Genezareškem jezeru kot Simon in bil ribič kot vsi v njegovi družini. Po srečanju z Jezusom se je njegovo življenje povsem spremenilo, Jezus ga je poimenoval Peter – Skala in mu dejal, da bo na to skalo sezidal svojo Cerkev, ki je peklenska vrata ne bodo premagala. Tudi Peter je umrl mučeniške smrti na križu, a z glavo navzdol, kakor si je sam želel, ker se ni čutil vrednega, da bi umrl kot njegov Učenik. Sv. Pavel pa je bil rojen kot Savel v družini premožnega judovskega obrtnika v mestu Tarz, v današnji Turčiji. Bil je zelo učen in ponosen, da je jud. Preganjal je kristjane v prepričanju, da ne častijo pravega Boga. A korenito je spremenil svoje mnenje, ko ga je na poti v Damask obsijala silna svetloba, ki ga je oslepila, in neka neznana sila ga je vrgla s konja. Takrat je zaslišal glas: “Savel, zakaj me preganjaš?”. Ko je Savel spoznal, da ga je ogovoril sam Jezus, se je tudi njemu odprlo srce. Dal se je krstiti in si nadel ime Pavel, hodil po bližnjih in daljnih deželah oznanjat Kristusov evangelij ter krščevat ljudi. Tudi njega je zaradi vere doletela mučeniška smrt. V Rimu so ga obglavili l. 67. Na ta dogodek spominja njemu posvečena rimska bazilika sv. Pavla izven obzidja.

Iz teh mračnih antičnih časov bralce v lahkotnejše vsebine pospremi Pastirček  slaščičar. V družbi Katerine in Grazielle ponuja najslajšo izmed sladic: sladoled, pripravljen v domači kuhinji!

Matematični kotiček strastne ljubitelje računov popelje naravnost na otoček sredi morja. Dragocena soustvarjalka Pastirčka, likovna umetnica Vesna Benedetič, je v družbi svojih prijaznih živalic za spretne prstke pripravila držalo za spiralo proti komarjem. To bo res dobrodošlo, saj nam te pikajoče žuželke kvarijo uživanje prostega časa v naravi.

Tudi v junijski številki revije je z risbami bogato založena Pastirčkova pošta. Njej je priložen še razpis natečaja za naslovno stran Pastirčka za naslednje šolsko leto. 

Kot veleva zakon, je objavljena tudi bilanca poslovnega leta, zaključenega 31. decembra 2023, Zadruge Goriška Mohorjeva družba, ki izdaja otroško revijo Pastirček. Na njeni hrbtni strani tudi tokrat ne manjka razvedrilni kotiček.

Dragi mali in veliki Pastirčkovi bralci, preživite zdrave, srečne, brezskrbne in z doživetji obžarjene počitnice!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme