Končno so počitnice spet tu!

Piše: Iva Koršič

Deseta številka otroške revije Pastirček v 76. letniku

Prav kmalu se bodo tudi v letošnjem šolskem letu zaprle šolske duri in na široko se bo razprlo obzorje svobode. S šolarji se veseli tudi Pastirček, saj tudi sam potrebuje malo oddiha, da si med poletjem nabere novega navdiha za naslednje šolsko leto, ko se bo spet vrnil razigran in poln privlačnih vsebin, ki vselej jasno in prikupno nagovarjajo mlade bralce. Kot vsako leto se tudi tokrat poslavlja od njih z deseto, junijsko številko. A letošnja je mnogo bolj zajetna kot po navadi. Kar šestnajst središčnih strani priloge je namreč namenil svoji 75-letnici, dolgi prehojeni poti, na kateri je bil sopotnik mnogih otrok. V prilogi so objavljena pisemca nekdanjih in sedanjih bralcev, v katerih so odgovori na vprašanja ankete, ki jo je Pastirček pripravil ob svoji polokrogli obletnici izhajanja. Iz prispevkov, ki so na uredništvo dospeli z raznih koncev naše ljube dežele in iz raznih šol, lahko ugotovimo, da je revija bila in je zelo priljubljena. Vsi, otroci in odrasli, so jo radi prebirali in jo še zmeraj berejo. Poleg rubrik se radi zaustavljajo tudi ob sprostitvenih križankah, zankah, dopolnjevankah in Packu, v katerem se gotovo marsikdo prepoznava … Nekateri hranijo še stare izvode. Med daljšimi zapisi je tudi tisti upokojene učiteljice Jožice Zniderčič, ki je bila v svojem poklicu, pa tudi življenju nasploh, vselej zelo pozorna na pravilno, izbrano izražanje. V dopisu se spominja učiteljice, pesnice in kulturnice Ljubke Šorli, ki jo je spodbujala, naj reviji pošlje kakšno svojo zgodbico.

V prilogi pod naslovom Tudi mi smo rasli s Pastirčkom najdemo imena in portrete znanih oseb iz Goriške in Tržaške: Andreja Kosiča, ki je l. 1946 prispeval prvo Pastirčkovo platnico, Klavdija Palčiča, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja ilustriral več Pastirčkovih naslovnic, pa Ivana Peterlina, Ariane Bogatec, Tomaža Simčiča, Alenke Rebula, Majde Cibic, Igorja Tute, Hilarija Lavrenčiča, Damijana Terpina, Mirana Devetaka, Barbare Rustja, Igorja Kureta, ki so kot otroci pisali Pastirčku ob raznih priložnostih in ga tudi vprašali za kak moder nasvet. Na 16. strani priloge pa so portreti vseh zaslužnih Pastirčkovih urednikov, od prvega do sedanjega. V tej dolgi dobi so se zvrstili: Kazimir Humar (1946-1951), Srečko Gregorec (1951-1963), Jože Prešeren (1963-1976), Zora Saksida (1976-1978), Ljubka Šorli (1978-1988), Ljuba Smotlak (1988-1992) in današnji, neutrudni Marijan Markežič, ki skrbno usmerja Pastirčka mimo vseh čeri, da vsak mesec varno pristane v rokah naših šolarjev. Ker je na anketo odgovorilo veliko nekdanjih in zdajšnjih učencev, mamic, nonotov …, za kar se jim Pastirček prisrčno zahvaljuje (posebno zahvalo namenja veroučiteljicam Andrejki Hlede, Bernardi Brce in Alenki Radetič, ki so si zelo prizadevale, da bi dobile čim več odziva šolarjev), bodo preostali prispevki objavljeni v naslednjih številkah Pastirčka.

Urednik Marijan Markežič v beležki junijske številke pod veselim naslovom Hura, počitnice!, priporoča malim bralcem, naj se še malo potrudijo, pa bodo lahko vse šolske potrebščine s torbo vred spravili za nekaj časa v kot in se prepustili svobodnim, počitniškim dnem. Hkrati spodbuja zamudnike, naj čim prej pošljejo svojo risbo za naslovnico Pastirčka za šolsko leto 2022/ 2023. Vse pa vabi, naj napišejo vtise na vse, kar bodo lepega doživeli v teh dolgih sprostitvenih dneh. Pastirček bo vsega zelo vesel.

Simpatičen vlakec izpod likovnega peresa Danile Komjanc spremlja pesmico Klic svobode V. T. Arharja, ki uvaja tokratne Pastirčkove strani. Medvedka Metka iste ilustratorke je že pripravljena na počitnice ob morju. S poimenovanjem narisanih predmetov in živali in ob dopolnitvi risbe bodo otroci v mislih že na morski obali.

Z letovanjem ob morju je povezana tudi rubrika Slovenščina za v žep. Učiteljica Barbara Rustja navaja razne besede, ki jih  uporabljamo na počitnicah na plaži, kjer otroci radi zidajo peščene gradove, uporabljajo kopalke, brisače, sončno kremo … Tudi zajček Timi, ki je izšel iz pisane domišljije Paole Bertolini Grudina, ki se zdaj blaženo sprehaja po nebeških planjavah, vodi bralce k morju. Z  vstavljanjem pravilnih črk v označene kvadratke se bo prikazalo Jezusovo vabilo za vsak čas in vsako našo pot.

Če bo kdo morda preživel kak dan na domu prijatelja, mu bodo zelo prav prišli Nežini  nasveti, kako se je treba obnašati v tuji hiši.  Tudi Marinka Černic vabi ljubitelje angleščine na pravilno povezavo “poletnih” besed in sličic.

Na počitnice komaj čaka tudi Packo Walterja Grudine, ki sicer pravi, da so njegovi starši že obupani ob misli na njegovo spričevalo. Njegovo spakedrano slovenščino pa bodo tudi tokrat gotovo pravilno popravili vsi marljivi učenci, ki jim spričevala ne delajo skrbi. Tudi zmeraj nasmejana in do okolja zelo pozorna Medo in Zajček, ki spremljata zapise likovne umetnice Vesne Benedetič, že uživata ob plitvih obalnih vodah. Zelo rada se igrata z vodo in z Vesnino pomočjo namesto plastičnih balončkov, ki onesnažujejo, ko se razpočijo, uporabljata navadne barvane gobice, zrezane na trakce in pripete z elastiko. Če jih namočimo v vodo, bo razigranega “močenja” na pretek … Spretni prstki pa bodo kot vselej ob jasnih, nazornih Vesninih navodilih sami izdelali igrico križec krožec iz bombažne vrečke in pobarvanih kamenčkov. Doma narejena igrica bo bolj pristna, zabavna in enkratna! Morda bo kateri Pastirčkovih bralcev na svojem počitniškem potepanju videl labode. Le-ti so protagonisti rubrike, ki jo je napisala Nina Grudina, v hudomušni privlačnosti pa vsebino likovno opremila Paola Bertiolini Grudina. Zapisano si velja zapomniti. Izrstno bo to pripovedovati pri urah naravoslovja!

Otroci odhajajo na počitnice, Medo Štefko pa se je komaj vrnil z dolgega potovanja, kamor je kot blisk odšel iskat očeta Timijana in bratca Šapka. Kako ju je našel in kako so vsi trije srečno prispeli v domači brlog, bodo mali radovedneži izvedeli iz zapisa Lidije Jarc. Ljubečo medvedjo družinico, ki jo je ilustrirala Monica Quaggiato, bodo lahko po svojem vzgibu tudi pobarvali. Patrick Quaggiato je za otroški zbor in klavir uglasbil pesem Deklica in žoga rahločutne pesnice Ljubke Šorli. Jež in veverica sta junaka slovenske ljudske basni, ki nas uči, da smo pač različni, in zato ima vsak svoje značilnosti, ki jih je treba upoštevati.

Pastirček na svojih straneh zmeraj poskrbi kaj primernega za duhovno rast svojih malih bralcev. V Zgodbah iz Svetega pisma jim Walter Grudina z besedo in Paola Bertolini Grudina s sliko spregovorita o Desetih Božjih zapovedih, izjemno dragocenih pravilih za življenje, ki nam pomagajo, da živimo krepostno in tako nekoč dosežemo nebeško kraljestvo. O svetopisemskih osebah govori tudi Paolina rubrika Spoznavajmo Sveto pismo. Z vstavljanjem pravilnih odgovorov bodo bralci odkrili tokratni izbrani lik. Nepogrešljiva sodelavka Mariza Perat, ki s svojimi vsem razumljivimi in dojemljivimi zapisi vsakič predstavlja kakšno osebnost, ki si je s svojim zglednim zemeljskim življenjem prislužila svetniški sij, tokrat pripoveduje o sv. Antonu Padovanskem, cerkvenem učitelju. Rodil se je v Lizboni l. 1195 v plemiški rodbini. Postal je duhovnik, pozneje se je pridružil frančiškanom in se izkazal kot odličen pridigar, vnet oznanjevalec Božje besede. Umrl je blizu Padove 13. junija 1231 in je tu pokopan. Nad njegovim grobom so sezidali veličastno baziliko, v katero hodi romat veliko vernikov. Sv. Antona Padovanskega upodabljajo z Detetom Jezusom v naročju, ker se mu je sam prikazal.

V junijski številki Pastirčka je še  Pastirčkova pošta, v kateri so živobarvne risbice, med njimi je tudi kar nekaj takih s simbolom miru – mavrico. Angela Petrei je v zapisu Mega čokoladno jajce je padlo v Ukrajino izrazila željo vseh nas, da bi v tej deželi in povsod zavladal mir. Med pošto je tudi slika učencev 1. in 2. raz. OŠ Grbec – Stepančič iz Škednja, ki so izdelali krasne pisane golobice miru. Na predzadnji strani Pastirček najavlja izid dveh svojih novih knjig, ki bosta izšli z naslovom Zgodbe iz Svetega pisma: Stara zaveza bo vsebovala 23 zgodb, Nova zaveza pa 31. Obe bosta zelo dragocena pripomočka naših veroučiteljic in veroučiteljev. Na hrbtni Pastirčkovi platnici je še kotiček za zabavo in razvedrilo. Tega gotovo ne bo manjkalo v počitniških dneh.

Zato, dragi mali bralci, uživajte svobodne urice in ne pozabite na svojega ljubega prijatelja Pastirčka!

Preberi tudi

Papež bo julija v Trstu

Aktualno

Kaos v zavodu  in v Žabnicah

Goriška

S plemenito srčnostjo iskati lepo in dobro

Kristjani in družba

Ne nazadnje vzgoja k sočustvovanju

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme