Klasični in vedno sveži Battiato

Sredi letošnjih izjemnih nalivov, podobno kot za rekordni Vascov glasbeni shod v Modena parku – 220 tisoč udeležencev -, se je sreča nasmehnila precej manj številnim (3 tisoč), a ravno tako zavzetim ljubiteljem Battiatove glasbe, ki so zadnji dan v juniju napolnili edinstven trg beneško-napoleonskega mesteca Palmanova sredi Furlanske nižine – ta zgodovinsko bogati kraj je bil komaj uvrščen v Unescov seznam svetovne dediščine. Ko smo se peljali v poznem popoldnevu proti kraju koncerta, so se še gostili nič kaj spodbudni črni oblaki in, šele ko smo parkirali v elegantni ulici takoj za zvezdnatim obzidjem, so se razšli v mehki svetlobi zatona; oddahnili smo se in uživali ob prijetnem sprehajanju po oglatem tlorisu notranjih uličic. Čisti nebesni svod z redkimi oblački, ki so se poigravali z vzhajajočim mesecem in prvo zvezdo Venero, je kronal elegantno silhueto obširnega šesterokotnega peščenega trga in veliki oder, na katerem je potekal špektakel.
Še vedno karizmatični sicilski pevec, izredno suh Franco Battiato, skoro poduhovljen v svojem elegantnem škrlatnem telovniku, sedeč in obkrožen s 40-člansko zasedbo Royal Philarmonic Concert Orchestra (v glavnem godal) in z običajnim ansamblom, je razgrnil večplastni koncert, ki je dal duška več izraznostim in talentom svoje umetnosti. Pri tem sta mu pomagala dirigent Carlo Guaitoli, tudi pri klaviaturah, in Angelo Privitera. Njegov začetni junijski tour je obkrožil ves polotok, Palermo, Carpi (v Emiliji-Romagni), Rim (Terme Caracalla), koncert v Pistoii je zaradi slabega vremena odpadel, in se končal v Palmanovi. Torej same krasne, zgodovinsko-arhitekturne lokacije, ki jih bo spet obkrožil v juliju, po Alassiu v Liguriji (9. 7.) bo šel v Španijo, v Malago, Huesco, Madrid, Cartageno, Gerono, La Coruno in bo spet imel zadnji koncert sezone na rodni Siciliji, v starem grškem gledališču v Catanii.
Koncert je priredila furlanska družba Azalea, ena od največjih italijanskih tovrstnih organizacij, ki ponuja v naših krajih še vrsto izvrstnih glasbenih dogodkov: Sting (25. 7.) in Goran Bregović (23.7.) v Čedadu, Simone Cristicchi (2. 8.) in Alvaro Soler (11. 8.) v Lignanu, Litfiba (22. 7.) na Festivalu v Maianu, Fiorella Mannoia (27. 7.) v Vidmu, Editors (27. 7.) in Joss Stone (28. 7.) na trbiškem festivalu No Borders, Ligabue (3. 10.) v Jesolu. Na spletni strani www. azalea. it so vsi termini koncertov.
V furlanskem mestecu “Palme” je Battiato ponudil za uverturo nekakšno instrumentalno in vokalno suito, povzeto po temah in pesmih iz nekaterih njegovih filmov: Perdutoamor (prvenec iz leta 2003), Musikanten, drugi naslov iz 2005, kjer nastopa tudi Beethoven, ki ga pooseblja nadrealni režiser Alejandro Jodorowskij, in Niente e' come sembra iz l. 2008. Battiato je celostni umetnik, ki se je poskusil tudi v filmu, v tesni povezavi s svojo glasbo in duhovnim iskateljstvom. V ozadju so predvajali izreze iz omenjenih filmov, ki resnici na ljubo niso bili sprejeti z istim uspehom kot glasba glasbenika – misleca, ki se je rodil nekaj mesecev pred koncem vojne v kraju Riposto pri Catanii, nekdanji Joniji v osrčju Magnae Graeciae. Nežne atmosfere arhaične glasbe, sredozemskih vzorcev, ki se spajajo s harmonijami nemške klasične glasbe in severa, avtobiografske podobe in lebdeče figure vzhodnih modrecev so predstavljale najlepši uvod v začetni sklop pesmi, ki jih je Battiato zapel prej nekoliko tiše in skoraj pritajeno. Lepo ga je bilo videti, kako je vihtel plastično z rokama in zasanjano interpretiral na nevidni tipkovnici svoje tako svojske akorde glasbe, misli in poezije. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Davorin Devetak

Palmanova / Odmeven koncert pop glasbe

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (328)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (327)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (320)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (324)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme