Kdor gre ta teden v Slovenijo, naj vozi previdno ter počasi!

Policisti bodo od danes, ponedlejka, 20. avgusta, pa vse do nedelje, 27. avgusta, po vsej Sloveniji poostreno nadzirali hitrost. Z akcijo želijo zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti, ob tem pa bodo ugotavljali še prekrške v zvezi z alkoholom, neuporabo varnostnih pasov ter uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, so sporočili s slovenske Generalne policijske uprave (GPU).

Hitrost je namreč še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami, zato je umiritev hitrosti na slovenskih cestah predpogoj za varno udeležbo v prometu, so zapisali v sporočilu.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre, pojasnjujejo na GPU. Vozniki lahko namreč zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zaradi česar vozijo hitreje in bolj agresivno.

Policisti zato voznike prosijo, da prilagodijo svojo vožnjo razmeram na cestah, spoštujejo omejitve hitrosti in drugo prometno signalizacijo.

Kot so pojasnili, bo akcija potekala v tem tednu tudi zato, ker se bo veliko ljudi vrnilo z dopusta in se bodo pripravljali na prvi šolski dan. Policisti bodo zato poostrene nadzore hitrosti poleg cest, kjer zaradi tega vzroka najpogosteje prihaja do pogostih kršitev in posledično do prometnih nesreč, izvajali tudi na cestah ob katerih potekajo varne šolske poti.

Policijskemu nadzoru se bodo pri meritvah hitrosti pridružila tudi mestna redarstva, druge sodelujoče organizacije pa bodo izvajale več preventivnih aktivnosti.

V tem letu se je po podatkih GPU do konca junija na slovenskih cestah zgodilo 11.219 ali 11 odstotkov več nesreč kot v enakem obdobju lanskega leta. V teh nesrečah je letos umrlo 48 oseb, 412 se jih je hudo telesno poškodovalo in 3914 lahko telesno poškodovalo. Do 17. avgusta je na slovenskih cestah umrlo 71 oseb.

Slovenski policisti bodo ta teden, od 20. do 27. avgusta, na slovenskih cestah poostreno nadzirali hitrost in seveda delili slane plačilne naloge. Zato pozornost ne bo odveč!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme