Kako z amaterskimi prvenstvi?

Piše: HC

Domači šport v času pandemije

Naj amaterji začnejo s tekmovanji še v tej sezoni?, je veliko vprašanje, s katerim se zadnje tedne ukvarja po vsej Italiji širša športna srenja. Neke obče sprejete poti, ki bi veljala za vse, ni, tako da vlada za zdaj zlasti precejšnja zmeda. Morda se bo v dneh od priprave tega zapisa do izdaje časopisa še kaj spremenilo, če ne bo novosti, pa bodo v soboto prvenstvo začeli odbojkarice in odbojkarji v deželnih članskih ligah. Dekleta Zaleta in fantje Olympie, Sloge Tabor in Soče v C ligi bodo spet stopili na igrišče v boj za točke na lestvici. Odbojkarska zveza FIPAV je jemanje brisov pred ponovnim zagonom dejavnosti klubom le priporočila, ni pa obvezno. Kakšni bodo učinki te sprostitve, bomo videli čez nekaj tednov.

V naši javnosti je precej pozornosti vzbudila odločitev, najprej Košarkarskega kluba Bor, nato Športnega združenja Jadran, da omenjenih peterk ne bo na startu prvenstva, če se bodo tekmovanja (predvidena od marca dalje) res začela. Upravi naših društev sta sklep utemeljili z dejstvom, da so imeli velike pomisleke za sodelovanje v ligi zlasti igralci in trenerji, saj delajo ali so študentje in bi poleg samega treniranja ter merjenja moči na parketu sprejeta obveznost terjala tudi vožnje v avtomobilih ali kombijih v precej oddaljene kraje, pa preoblačenje v garderobi in še marsikaj. Bor in Jadran sta zdravje vseh članov postavila na prvo mesto, odločitev pa je bila manj boleča z ozirom na to, da košarkarska zveza FIP za klube, ki se odpovedo nastopanju v letošnji sezoni, kot kaže, ne predvideva nazadovanj za zeleno mizo ali drugih kazni.

Še drugačne so razmere v nogometu, kjer se intenzivno govori o začetku skrajšanega prvenstva v aprilu samo za elitno ligo, najvišje deželno tekmovanje. Odbor zveze FIGC za Furlanijo julijsko krajino pa se ogreva za prisotnost gledalcev na tribuni in za odprtje kioskov ob igriščih, kar prinaša prepotrebna sredstva v blagajne društev. Nekateri klubi so sicer predlagali tudi igranje tekem brez publike. Bomo videli.

V telovadnicah so doslej smele trenirati skupine, ki so vključene v tekmovanja “državnega interesa”, kar je marsikdo v teh mesecih umetno prikrojil. Košarkarska zveza je za vse, tudi za mladinske kategorije, predpisala negativen hitri test na covid-19 vsem vadečim pred začetkom aktivnosti. Toda vemo, da ima enkraten test, ki že naslednjega dne pomeni bolj malo, res majhno korist in učinek … Vsi, na primer nogometaši, so na prostem lahko vseskozi individualno trenirali, zdaj pa ob spoštovanju ukrepov za širjenje okužbe dejansko vsi mladinski pogoni vadijo tudi po dvoranah.

To so dejstva in trenutno stanje. Pa še mnenje: v času sredi zime in zdravstvene krize, ko se najstniki še otepajo šole na daljavo, ko je premikanje omejeno, ko nekatere gospodarske dejavnosti ne smejo obratovati – bi morda lahko vsaj za začetek amaterskih članskih prvenstev na lokalni ravni, v katerih večkrat tekmujejo štiridesetletniki, še malo počakali. Navsezadnje pri tem nihče ne utrpi prave ekonomske škode, saj gre za dijake, študente, prostovoljce, ki imajo službe, oziroma trenerje s honorarjem ali malenkostnimi potnimi stroški.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme