Kaj je čustvena inteligenca?

Piše: APE

Opčine / Pobuda ZKB Mladi

Aktivna in mlada skupina ZKB Mladi, ki že vrsto let prireja zanimive in enkratne pobude, je prvi letošnji dogodek priredila v četrtek, 18. januarja 2024, v razstavni dvorani ZKB na Opčinah. Veliko mladih je v četrtek zvečer prispelo na Opčine, da bi prisluhnilo posebnemu predavanju z naslovom Kaj je čustvena inteligenca in kako nam v zasebnem in poslovnem življenju lahko pomaga? Prisotne je najprej pozdravil referent skupine Alex Rupel, ki je pojasnil, da je četrtkov dogodek prvi v novem letu in tudi prvi v soorganizaciji s konzorcijem Slov.I.K, s katerim so ZKB Mladi konec prejšnjega leta ustanovili Forum mladih.

V prvem delu večera je direktorica konzorcija, strokovnjakinja s področja marketinga ter predavateljica na Univerzi v Novi Gorici Mateja Milost spregovorila o čustveni inteligenci. Direktorica Slov.I.K.-a je svoj govor uvedla s predavanjem in splošno razlago o čustvih. “Čustvo je tisto fizično, umsko in psihološko stanje pri človeku, ki ga pripravlja na aktivnost. Čustva so tista, ki nas potiskajo v gibanje, so izjemno pomembna. Biti brez čustev, biti apatičen pomeni ne imeti motivacije oz. ne imeti energije.” Čustva so tudi primarni aktivator človeškega vedenja, vplivajo na naše odločitve ter usmerjajo vsa naša dejanja. So nepogrešljiva orodja, ki človeka motivirajo za akcijo, za spremembe in nas vodijo do cilja. Čustva in razum se morajo uskladiti. Zelo je torej pomembno vedenje, ker nas to vodi naprej ali nazaj v življenju. “Bistveno je, da se naučimo ločiti čustvo in vedenje.” Pomembno je tudi poudariti, da ne obstajajo pozitivna ali negativna čustva. Obstajajo pa prijetna in neprijetna čustva, obojna so zelo koristna, je pojasnila Mateja Milost. Kako pa čustva sploh nastajajo? Predavateljica je pojasnila, da nastajajo na dva načina: sprožajo se na podlagi podzavestnih vzorcev ali nastajajo na podlagi misli, ki jih zavestno lahko mislimo. Naša čustva so tako pomembna, da se izražajo tako na psihi kot na telesu. Tudi možgani imajo pri tem svojo vlogo. Čustvena inteligenca je torej učinkovita komunikacija, ki se je naučimo med čustvenim in razumskim delom možganov. Poznamo pet elementov čustvene inteligence, ti so: samozavedanje, samoobvladovanje, prepoznavanje čustev drugih, učinkovito upravljanje medsebojnih odnosov ter motivacija. “Pri odločitvah upoštevajte razum in srce, to se pravi intuicijo in logiko,” je sklenila Mateja Milost.

V drugem delu večera pa je potekala predstavitev novoustanovljenega Foruma mladih, njegovega delovanja in ciljev v sodelovanju s programom Spretno(ra)sti in Akademijo osebnih in poslovnih kompetenc. Pred predstavitvijo je mlade pozdravil predsednik Zadružne kraške banke Trst Gorica Adriano Kovačič. Pozdravil je tudi član upravnega odbora Slov.I.K odvetnik Ivan Jevnikar, ki se je prisrčno zahvalil vsem pri ZKB, ki so se odločili, da pristopijo k tej ideji. Zamisel Slov.I.K-a je bila ustvariti nekoliko večji konzorcij, ki se mu lahko pridružijo vsa društva, v katerih so aktivni mladi zamejci, in v katerem bi skupaj ustvarjali skupne projekte s skupno mislijo, je povedal. Po mnenju Alexa Rupla pa je cilj foruma zagotoviti pridobivanje sodobnih znanj in kompetenc, sodelovanje mladih z univerzami, podjetji in ustanovami v širšem čezmejnem prostoru, krepitev podjetniške kulture in še marsikaj. “Gre za partnerstvo enakovrednih organizacij mladih. Slov.I.K tu deluje kot organizator, koordinator in promotor zanimivih pobud,” je še pojasnila Mateja Milost. Želijo si, da bi v forumu mladi našli prostor tudi za reševanje tistih problematik, ki jih imajo danes mladi skupaj. “To je tisti prostor, kjer vi lahko ustvarjate vsebine,” je sklenila direktorica Slov.I.K-a Mateja Milost.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme