Jezikovnica (26)

Zmagati tekmo?

Naj k vsesplošni evforiji, ki je zajela Slovence ob zmagi naših košarkarjev na evropskem prvenstvu, pristavim svoj lonček še v Jezikovnici. Priznam, da športa ne spremljam redno, drži pa tudi, da športne prenose pogosteje poslušam kot gledam. Tokratnega prvenstva v nasprotju z večino nisem spremljala redno, tako da ne morem očitati, da sem katerega izmed športnih komentatorjev slišala reči kaj takega, znana pa mi je ta zveza iz pogovornega jezika. Od tam pa se, kot večina jezikovnih napak, zelo rada prenese v knjižni jezik. Šele v knjižnem oz. standardnem jeziku, ki je kodificiran, postane napaka. O čem sploh govorim? O neustrezni zvezi glagola zmagati in samostalnika tekma, ki sem jo zapisala v naslovu. Namreč: naši košarkarji so igrali na tekmi, pravzaprav so igrali na več tekmah. In ko so zmagali, so zmagali na tekmi, na prvenstvu, v finalu. Niso torej zmagali tekme, prvenstva ali finala, temveč so preprosto zmagali (brez samostalnika), zmagali na tekmi, na prvenstvu in v finalu. Osvojili so zlato medaljo in zasedli prvo mesto, bili so prvi, premagali so nasprotno ekipo. Našteti primeri rabe so ustrezni.
Glagol zmagati pa se neustrezno rabi še v eni besedni zvezi. Napačno je namreč reči ali zapisati, da je kdo zmagal natečaj, pravilno je, da je na natečaju zmagal oz. bil prvi ali da je bil na natečaju uspešen (če že ni bil ravno prvi, se je pa visoko ali dobro uvrstil).
Včasih je mogoče kaj izraziti na več načinov, kot tudi svet ni črno-bel, samo pravilen ali samo napačen, pač pa pisan in raznovrsten, zato sem naštela več primerov, kako je mogoče povedati, da je kdo najboljši. Neustrezno pa je, če glagol povezujemo s samostalnikom v napačnem sklonu, kot je zmagati tekmo. Splača se raje zapomniti si, da šampioni zmagujejo na tekmah, ne pa, da zmagujejo tekme. Najpomembneje pa je tako ali tako, da so najboljši, kajne?

Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka.tucovic@fhs.upr.si ali na uredništvo Novega glasu.

Piše: dr. Vladka Tucovič

Preberi tudi

Jezikovnica (77)

Jezikovnica

Jezikovnica (77)

22.01.2020
Jezikovnica (78)

Jezikovnica

Jezikovnica (78)

07.02.2020
Jezikovnica (81)

Jezikovnica

Jezikovnica (81)

19.03.2020
Jezikovnica (80)

Jezikovnica

Jezikovnica (80)

06.03.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme