Izvrsten jazzovski nastop

Vokalna skupina Jazzva iz Slovenije širši publiki v zamejstvu morda ni zelo znana. In vendar gre za odlično skupino, ki se ukvarja z jazzom, popom, rockom in drugimi sodobnejšimi žanri a cappella na visoki kakovostni ravni. To je njenih osem članov, oblečenih v rdeče in črno, na briljanten način dokazalo v četrtek, 16. januarja, na odru velike dvorane Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici v okviru koncertne sezone, ki jo goriški hram organizira skupno z Združenjem cerkvenih pevskih zborov.
Kot piše na spletnem portalu www. jazzva. si, je vokalna skupina Jazzva nastala leta 2005. Ideje za repertoar črpajo “iz najpopularnejših pesmi novejšega in starejšega datuma”, jazz standardov in pa del, ki so bila napisana posebej za vokalne skupine. Za tovrsten sestav je zelo pomembno, da uspešno sodeluje z izvrstnimi aranžerji. Ena takih je brez dvoma Jasna Žitnik, pevka in umetniška vodja sestava, ki je na goriškem večeru zapel tudi nekaj njenih odličnih priredb, pravih poslastic, ki so požele posebno tople aplavze. Člani skupine pojejo – ali so peli – v “prvi ligi” slovenskih zborov, med drugim v slovitem APZ-ju Tone Tomšič. Mladi izkušeni vokalisti, ki o sebi pravijo, da so “skupina osmih vokalnih posebnežev”, se radi “igrajo” z različnimi barvami glasov; radi imajo izzive, iz leta v leto rastejo, lotevajo se vedno zahtevnejših projektov in tako postajajo vedno bolj prepoznavni.
Goriško občinstvo so kmalu osvojili z odličnim nastopom, pa tudi s simpatijo. Razne sklope pesmi so namreč sami povezovali in vmes še kaj povedali o sebi. Med drugim je Žitnikova dejala, da so v goriški dvorani nastopili tudi lani in so se takrat bolj tresli; udeležili so se namreč tekmovanja C. A. Seghizzi, na katerem so osvojili nagrado za najboljšo vokalno skupino in nagrado občinstva v katergoriji popa in jazza. “Ponosni smo, da smo zmagali”! Poleg omenjene umetniške vodje sestavljajo skupino še “visokofrekvenčni” sopran Maša Simčič, mezzosopranistki Anja Hrastovšek in Jasmina Kljajić, tenor Jon Leskovec, bariton Klemen Dovjak, basist Andrej Perdih in “vokalni boben” Tadej Pasar.
V Kulturnem centru so – odlično! – nastopili brez ozvočenja. Najprej so zapeli nekaj pesmi iz zakladnice “stare dobre” slovenske popevke, nato nekaj angleških: med temi je bil tudi legendarni hit Mr. Sandman, ki je postal znan pred natanko 60 leti v izvedbi ameriških pojočih deklet The Chordettes. Posebno radi očitno imajo aranžmaje znane švedske skupine The Real Group in nizozemske Rock4, pa tudi drugih slovitih vokalnih skupin a cappella, od starejših, kot so Swingle Singers, pa vse do mladih Američanov Pentatonix. V zadnjem delu sporeda so med tremi ljubezenskimi zapeli tudi hrvaško Sto sitnica, izvorno italijansko Nora misel in prekmursko ljudsko Zrejlo je žito v krasni priredbi Jasne Žitnik. Po “visokonapetostni” Electricity Ashley Jana pa so navdušene aplavze nagradili z dvema dodatkoma, tako da je večer sklenila čudovita ljudska Rasti rasti rožmarin, seveda v sodobni zvočni preobleki. / DD

Vokalna skupina Jazzva v goriškem Kulturnem domu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme