“Išči tiste, ki so sami, obarvaj svet s svojo ustvarjalnostjo ...”

Fotografije: Siciliani-Gennari/SIR

Benetke Obisk papeža Frančiška

Papež Frančišek je v nedeljo, 28. aprila, obiskal Benetke. Kot poročata Radio Ognjišče in vaticannews.va, se je sveti oče v mestu na vodi mudil približno pet ur. Pastoralni obisk Benetk je začel v jutranjih urah v ženskem zaporu Giudecca, ki gosti tudi paviljon Svetega sedeža na letošnjem umetnostnem bienalu. Na notranjem dvorišču je osebno pozdravil približno osemdeset zapornic. V nagovoru jih je spodbudil, naj svoje zaupanje usmerijo v prihodnost. V ospredje je postavil tudi dostojanstvo, ki ne more biti zaprto in izolirano. Opozoril je na prezasedenost zaporov, pomanjkanje osebja, nasilje in trpljenje, hkrati pa tudi na sporočilo upanja. Kot je dejal, zapor lahko postane začetek nečesa novega, kraj moralnega in materialnega preporoda, ki spodbuja talente in sposobnosti zapornikov.

Papež se je v kapeli sv. Magdalene zapora Giudecca srečal z umetniki, ki se predstavljajo na beneškem bienalu sodobne umetnosti. Poudaril je, da svet potrebuje umetnike, umetnost pa mora postati mesto, kjer noben človek ne velja za tujca. Po papeževih besedah “ima umetnost v vseh pogledih status ,mesta zatočišča‘”, ki “se ne pokorava režimu nasilja in diskriminacije”, da bi tako “ustvarila oblike človeške pripadnosti, ki znajo prepoznati, vključiti, zaščititi in sprejeti vse. Vse, začenši z zadnjimi.”

Naslov paviljona Svetega sedeža je Z mojimi očmi. Papež je zatrdil, da imamo vsi potrebo po tem, da se nas pogleda in da si upamo gledati sami sebe. “Jezus nam je v tem večni učitelj: vsakega gleda z intenzivnostjo ljubezni, ki ne obsoja, ampak zna biti blizu in spodbujati. In rekel bi, da nas umetnost vzgaja za takšen pogled, ne posesiven, ne objektivizirajoč, a tudi ne brezbrižen in površen; vzgaja nas za kontemplativen pogled. Umetniki so v svetu, vendar so poklicani, da ga presežejo. Danes je na primer bolj kot kdajkoli prej nujno, da znajo jasno ločiti umetnost od trga. Seveda trg spodbuja in uzakonja, vendar vedno obstaja nevarnost, da ,pije kri‘ ustvarjalnosti, krade nedolžnost in nazadnje hladno poučuje, kaj je treba storiti.”

Z motornim čolnom so papeža Frančiška nato odpeljali na Trg pred baziliko Marije Zdravja, ki jo obdajajo vode Velikega kanala in kjer ga je pričakalo 1700 mladih iz dežel italijanskega severovzhoda. Nove generacije je sveti oče spodbudil, naj gredo proti toku, naj ugasnejo televizijo, pustijo svoje mobilne telefone in se srečajo z ljudmi. “Išči tiste, ki so sami, obarvaj svet s svojo ustvarjalnostjo, naslikaj poti življenja z evangelijem. Vstani in pojdi!”

Papež Frančišek se je po tem srečanju v spremstvu delegacije mladih napotil prek pontonskega mostu na Trg sv. Marka, kjer je vodil evharistično slavje. Med homilijo je spregovoril o eni ključnih besed evangelija 5. velikonočne nedelje, ki je “ostanite”, se pravi ohranite povezanost z menoj živo, ostanite združeni z menoj kot mladike s trto. “Jezus je trta, mi smo mladike. In Bog, usmiljeni in dobri Oče, kot potrpežljiv kmet skrbno dela na nas, da bi bilo naše življenje polno sadov. Zato nam Jezus priporoča, naj varujemo neprecenljivi dar povezanosti z njim, od katerega sta odvisna naše življenje in naša rodovitnost. Vztrajno ponavlja: ,Ostanite v meni in jaz v vas. […] Kdor ostane v meni in jaz v njem, obrodi obilo sadu.‘ (Jn 15,4) Samo kdor ostane združen z Jezusom, rodi sad. Zadržimo se pri tem.” V homiliji je med drugim pozval tudi k zaščiti okoljske in človeške dediščine. Brez skrbi in zaščite naravne pokrajine bi Benetke lahko prenehale obstajati, je dejal.

Pred sklepom svete maše in po zahvalnih besedah msgr. Francesca Moraglie je papež Frančišek uvedel v opoldansko molitev Raduj se, Kraljica nebeška in na koncu dejal: “Dragi bratje in sestre, še enkrat hvala za dobrodošlico! Hvala patriarhu. Nosil vas bom s seboj v molitvi. In tudi vi, prosim, ne pozabite moliti zame, ker to delo ni lahko!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme