Huda kriza pesti tudi naše odbojkarje

Kot strela z jasnega sta v javnost prodrli novici, da je nastop članskih ekip Jadrana in Sloge Tabor v prihodnji državni C diviziji oziroma državni B2 ligi zaradi finančne stiske hudo pod vprašajem. Za klic na pomoč širši javnosti so se pri Slogi Tabor odločili ob rednem občnem zboru, Jadranova uprava pa je alarmni zvonec prižgala v obliki sporočila za medije, v katerem piše, da resno jemljejo v poštev možnost, da bi se odpovedali članski ekipi in se ukvarjali le še z bogatim mladinskim pogonom. V obeh klubih so morali v tednih po koncu sezone sprejeti v vednost, da so bili nekateri dosedanji glavni pokrovitelji in podporniki prisiljeni zmanjšati ali celo preklicati svojo pomoč.
Apela sta kajpak zbodla našo športno srenjo in sploh vso zamejsko skupnost. Gre namreč za paradna konja naše košarke in odbojke, poleg namiznoteniških igralk Krasa še edini dve ekipi, ki nastopata na državni ravni. Posebno dramatično je baje stanje v Jadranovem taboru, kjer potrebujejo več deset tisoč evrov do konca meseca. 31. junija zapade rok za poravnavo pristojbin za vpis v državne lige, 20. junija pa bo imelo Športno združenje Jadran občni zbor. Sezona naših najviše postavljenih košarkarjev stane, vključno z dejavnostjo mladinskih selekcij, med 80 in 100 tisoč evrov. Nekaj manj, med 50 in 60 tisoč, znaša letni proračun Sloge Tabor, razlika pa je predvsem ta, da z izjemo Gregorja Jerončiča Slogini igralci ne prejemajo nobenega povračila stroškov za igranje, četudi so na igrišču skoraj vsak dan. Jadranovci pa. Treba je tudi vedeti, da so v košarkarskih državnih prvenstvih dokaj visoke vpisnine za obvezne mladinske ekipe in od zveze zahtevane dajatve za registracijo igralcev, ki jih klub ni sam vzgojil. Ob tem gre nujno dodati, da v svojih kakovostnih, uglednih in nadvse zahtevnih tekmovanjih oboji sodelujejo z enim najnižjih, če ne najbolj skromnim budžetom v ligi, tako da dejansko delajo čudeže. Jadran je bil v minuli sezoni v rednem delu tretji in je bil izločen v prvem krogu play-offa, Sloga Tabor pa je prvenstvo sklenila na petem mestu. Obe društvi s svojo člansko ekipo privabljata na tribuno veliko navijačev in ljubiteljev športa, zelo pozorni pa sta do kakovostnega dela na mladinskem področju.
Četudi je stanje kočljivo in kluboma teče voda v grlo, srčno upamo, da se bosta tako ali drugače dokopala do prepotrebnih sredstev, da lahko, četudi v omejenem obsegu (človeški kader v obeh primerih ni vprašljiv!), obdržita visoko tekmovalno raven tudi za članski moštvi. Zgodbi pa sta le še en pokazatelj, da smo tudi na področju telesne kulture v obdobju šokantnih sprememb. V času, ko dan za dnem zapirajo podjetja, je po svoje normalno, da trpi tudi šport zlasti na ravni, ki lebdi med amaterstvom in profesionalizmom. Če morajo podjetniki odpuščati zaposlene ali jih s težavo plačujejo, je nepojmljivo, da bi jim ostajal, tako kot nekoč, denar za sponzorstva. V teh kategorijah, v katerih nastopajo mladi ljudje, ki študirajo ali delajo, so svojčas objektivno krožile prevelike, nesorazmerne vsote. Najprej se bodo namreč vsi naši športniki, ki ne nastopajo ravno v vrhunskih (poklicnih) ligah, sprijazniti z brezplačnim igranjem, žal pa bo posledica bržkone tudi vrnitev v čisto amaterstvo z navzdol prilagojeno letvico ravni tekmovanj. Primeri športnih društev v krizi se iz dneva v dan množijo in ni naključno, da razmišljajo o zaprtju prav pri klubih, ki merita moči v najvišji in najbolj dragi konkurenci. Ne smemo pozabiti, da na primer celo tržaški košarkarski A2-ligaš Pallacanestro Trieste v teh dneh zbira podporne, sto evrov vredne abonmaje simpatizerjev, da bi se lahko sploh vpisal v prvenstvo.
HC

Jadran in Sloga Tabor iščeta sredstva za državno ligo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme