Hamilton piše zgodovino, Mir presenetil

Piše: HC

Svetovno motociklistično prvenstvo in sezona formule ena

Ker vlada v naši športni srenji skoraj popolno zatišje, se vse pogosteje zatekamo k poudarkom iz mednarodnega športa. Končne ugotovitve lahko že napišemo na račun sezone v kraljevskem motociklističnem razredu MotoGP, dejansko pa tudi v formuli ena, ki ima sicer še zadnji dve dirki.

Zagotovo je bilo bolj pestro pri dveh kolesih, saj je novi svetovni prvak voznik, za katerega marsikdo še pred dvema mesecama sploh ni še slišal. Na Portugalskem se je končalo izjemno izenačeno prvenstvo, največ točk (171) je zbral 23-letni Španec Joan Mir. Z njim je moštvo Suzuki spet dočakalo naslov prvaka v najmočnejšem razredu po daljnem letu 2000, ko je slavil Američan Kenny Roberts. Da je bila sezona neodločena do zadnjega, kažeta podatka, da je bilo v igri za naslov še dve veliki nagradi pred koncem kar sedem tekmovalcev, dirke pa je med sezono dobilo kar devet različnih voznikov. Pa še skrajšan je bil letošnji razpored tekem, ki je štel le 14 dirk, vse so bile v praznih dirkališčih brez gledalcev. Razplet je nedvomno krojila uvodna poškodba zvezdnika, Španca Marca Marqueza, ki je zmagal šest svetovnih prvenstev v zadnjih sedmih letih, po operaciji pa se ni več uspel pognati. Nase je dolgo časa opozarjal Francoz Fabio Quartararo, ki pa je v zadnjem mesecu pogorel. Od Italijanov se je lepo uveljavil Franco Morbidelli, ki je zasedel končno drugo mesto (158 točk), po eno dirko pa sta osvojila tudi Andrea Dovizioso, na koncu četrti na lestvici, in Danilo Petrucci. V ozadju pa je dirkal zimzeleni Valentino Rossi, ki je bil tudi celih 25 dni pozitiven na virus, a se še ne namerava upokojiti. Italijanskemu gibanju daje upanja tudi naslov v razredu Moto2 mladega Enee Bastianinija.

Sezona formule ena se bo končala 13. decembra v Abu Dabiju, dirkali pa bodo še tudi ta vikend v Bahrajnu, kjer so že dva tedna. Od julija je na programu 17 dirk, tudi tu vse brez občinstva. Osrednji in edini protagonist prvenstva je bil Britanec Lewis Hamilton, ki se je že tri dirke pred koncem veselil sedmega naslova svetovnega prvaka, četrtega zaporednega in šestega v zadnjih sedmih letih. S sedmo lovoriko se je izenačil z legendarnim Nemcem Michaelom Schumacherjem, sploh pa 35-letnik podira rekord za rekordom. Temnopolti dirkač je letos dobesedno tekel mrtvi tek, njegov Mercedes je bil nedosegljiv za konkurenco. Osvojil je kar deset dirk, večkrat brez pravega odpora zasledovalcev. Najbližji mu je drugouvrščeni v skupnem seštevku, moštveni sotekmovalec Finec Valtteri Bottas, povsem siva pa je sezona Ferrarija, ki nima ne zmagane dirke ne voznika med prvimi tremi na lestvici. Čast delno rešuje Leclerc, povsem neopazen pa je Vettel. Med konstruktorji pa je Mercedes kajpak razred zase.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme