Glasbeni matici ter Tini Maze najvišje slovensko odlikovanje!

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je  vročil odlikovanja zlati red za zasluge: Tini Maze za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem, ter red za zasluge: Planinskemu društvu Ljubljana – Matica za vsestranski prispevek pri razvoju slovenskega planinstva in ob 120. obletnici društvenega dela; Miletu Trampušu in Nevi Trampuš za prispevek k razvoju ljubiteljske kulture na področju folklorne dejavnosti, kakovostnega poustvarjanja slovenskega plesnega in glasbenega izročila ter oblačilne dediščine; Glasbeni matici (Italija) za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji; in Zvezni gimnaziji in Zvezni realni gimnaziji za Slovence v Celovcu za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

Predsednik Republike Slovenije je takole nagovoril nagrajence:

Spoštovana odlikovanka, odlikovanke, odlikovanci, visoki gostje, gospe in gospodje.

Vem, da utegne zveneti nekoliko osladno, vendar je res. Danes zlasti, ker je praznik naše države prijetno vznemirjen in vznesen. Zelo verjetno je, da je k taki sentimentalnosti pripomogla tudi odločitev, da prav na osrednji praznik naše državnosti podelim pomembnim, uglednim uspešnim in slavnim ljudem državna odlikovanja. V veliko čast mi je, da prav danes v imenu države, ki praznuje in vseh njenih ljudi, ki praznujejo skupaj z njo nagradimo tiste, ki so s svojimi talenti, odrekanji, pogumom, samozavestjo in vizijo ta praznik naredili še slovesnejši in še lepši. V tem kratkem, zanimivem, a tudi precej zahtevnem času, ko vam po svojih najboljših močeh služim kot predsednik republike, v čigar pristojnosti je tudi podelitev odlikovanj, bi rad izpovedal eno pomembno ugotovitev in ta se nanaša na odlikovance.
Spoštovani odlikovanci,
ne glede na to, kdo ste prejemniki nagrad in odlikovanj in ne glede na to, zakaj jih prejemate, imate eno skupno lastnost. Imate osebnost. Imate značaj. Imate izdelan vrednostni sistem. In imate neskončno močno voljo, da se borite za tisto v kar verjamete, ne glede na okoliščine. Ko praznujemo državo in domovino pravzaprav slavimo njune najbolj odlične lastnosti in najbolj plemenite značajske lastnosti naših ljudi. Ko slavimo prejemnike odlikovanj skupaj z njimi praznujemo dosežke, ki so izjemni in izredni. So navdih drugim. So spodbuda za druge. So najbolj odlične lastnosti, ki so vzor družbi.

Spoštovani,

odlikovanje, zato ni le priznanje vam, posamezniku, posameznici ali skupini, ker so nekaj naredili dobro ali bolje od drugih. Je veliko več od tega. Je sporočilo vsem nam, da se moremo in moramo veseliti uspehov drug drugega. Da zmoremo izreči pohvalo in zahvalo tistim, ki jo zaslužijo. Da se znamo navdihovati z zmagami, ki so jih dosegli drugi, za preizkušnje, ki jih morda uspemo opraviti sami. Čestitke odlikovancem in čestitke ob prazniku . Kot sem že bil enkrat dejal se odlikovanec in praznik čudovito zlivata eden z drugim. Čestitke. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na dan državnost,i na slovesnosti v Predsedniški palači vročil odlikovanja zlati red za zasluge Glasbeni matici iz Trsta ter drugim.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme